fbpx

Paus Franciscus zegt in kerstboodschap dat de aarde ‘Derde Wereldoorlog’ beleeft

GFC NIEUWSREDACTIE- Paus Franciscus zegt dat de aarde een “Derde Wereldoorlog” doormaakt toen hij zondag zijn kerstboodschap vanuit de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad bracht.

Franciscus, die een uitgesproken criticus is geweest tijdens de oorlog in Oekraïne in Rusland, vertelde katholieken om “de gezichten te zien van onze Oekraïense broeders en zusters die deze kerst in het donker en de kou ervaren, ver van hun huizen als gevolg van de verwoesting veroorzaakt door tien maanden oorlog.”

De paus zei dat hij hoopte dat wereldleiders die “de macht hebben om de donder van wapens tot zwijgen te brengen” verlicht worden en een einde maken aan de “zinloze oorlog”.

“Onze tijd ervaart een ernstige hongersnood van vrede, ook in andere regio’s en andere theaters van deze derde wereldoorlog,” zei Franciscus, die de “Urbi et Orbi”-toespraak hield vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

BEKIJK OOK
Amerikaanse leger schiet Chinese spionageballon neer boven Atlantische Oceaan

Franciscus zei ook dat de wereld “getekend” blijft door het conflict in Syrië waarvan hij zei dat het “naar de achtergrond is verdwenen maar niet is geëindigd” en riep op tot hernieuwde dialogen voor vrede en wederzijds vertrouwen tussen Palestijnen en Israëli’s – evenals mensen met verschillende tradities in de Sahel-regio van Afrika.

“Laten we ook denken aan het Heilige Land, waar de afgelopen maanden geweld en confrontaties zijn toegenomen, met dood en letsel tot gevolg”, zei de paus.