fbpx

Paus emeritus Benedictus XVI, die in 2013 aftrad, overlijdt op 95-jarige leeftijd

GFC NIEUWSREDACTIE- Paus emeritus Benedictus XVI, die regeerde van 2005 tot zijn onverwachte ontslag in 2013, stierf zaterdag in zijn residentie na enkele dagen van verslechterde gezondheid, kondigde het Vaticaan aan. Hij was 95.

Het persbureau van de Heilige Stoel zei dat de emeritus paus, geboren als Joseph Ratzinger, om 9.34 uur stierf in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad, dat hij als zijn residentie had gekozen nadat hij negen jaar geleden ontslag had genomen uit het ministerie.

Zijn lichaam ligt vanaf maandag in staat in de Sint-Pietersbasiliek. Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni vertelde verslaggevers dat paus Franciscus de begrafenis van Benedictus donderdagochtend op het Sint-Pietersplein zal voorzitten.

De dood van Benedictus kwam vier dagen nadat Franciscus het nieuws deelde over de verslechterende toestand van de Duitse prelaat aan het einde van de laatste algemene audiëntie van het jaar. Het Italiaanse persbureau ANSA zei dat de toestand van Benedictus in de dagen voor Kerstmis verslechterde en dat hij aan ademhalingsproblemen begon te lijden.

De voormalige Joseph Kardinaal Ratzinger werd geboren in Marktl am Inn, Duitsland, op 16 april 1927, als zoon van een politiecommissaris.

Op 17-jarige leeftijd diende hij kort in een nazi-luchtafweereenheid als lid van de Hitlerjugend. Ondanks zijn staat van dienst in oorlogstijd waren Joodse groepen en historici het erover eens dat de ervaring heel gebruikelijk was voor jonge mannen van zijn generatie en weinig of geen betekenis had en geen sympathie voor de nazi’s suggereerde.

Hij begon in 1946 met zijn priesteropleiding aan de Hogere School voor Filosofie en Theologie van Freising en aan de Universiteit van München. In 1951 ontving hij zijn priesterwijding en een jaar later begon hij les te geven aan de Hogere School van Freising.

BEKIJK OOK
Zeven Chinese veldarbeiders doodgeschoten in VS - minder dan 48 uur na de schietpartij op Chinees nieuwjaar

Hij gaf les in Bonn, van 1959 tot 1963; in Münster van 1963 tot 1966; en in Tübingen van 1966 tot 1969, toen hij zijn reputatie als belangrijk katholiek theoloog aanscherpte.

In 1977 benoemde paus Paulus VI Benedictus tot aartsbisschop van München en Freising en slechts enkele maanden later benoemde hij hem tot kardinaal met de priesterlijke titel “Santa Maria Consolatrice al Tiburtino”.

In 1982 legde hij het pastorale bestuur van het aartsbisdom München en Freising neer om zich te concentreren op zijn rol als vaticaanse prefect.

Gedurende deze tijd leidde hij het project om de nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk te produceren. Het werd officieel afgekondigd door Johannes Paulus II in 1992 op de 30e verjaardag van de opening van het Tweede Vaticaans Concilie.

In 2002 keurde Johannes Paulus zijn verkiezing tot decaan van het College Cardinals goed.

Joseph Kardinaal Ratzinger werd op 19 april 2005, na de dood van Johannes Paulus II, gekozen als de 265e paus. Hij was de oudste persoon die sinds 1730 tot paus werd gekozen en was sinds 1724 langer kardinaal dan welke paus dan ook.

Op 11 februari 2013 kondigde Benedictus zijn besluit aan om op 85-jarige leeftijd ontslag te nemen uit het pausdom.

Foto: Stefano Spanziani/UPI