Patiënten in Suriname wederom in de kou

ziekenhuis

Vanaf maandag wordt in Suriname een opnamestop ingevoerd in ziekenhuizen, een besluit dat de gezondheidszorg in het land op scherp zet.

De reden voor deze stop is simpel: de ziekenhuizen beschikken niet over de essentiële middelen om patiënten goed te behandelen.

Dit roept ernstige vragen op over de toereikendheid van ons zorgsysteem en de ethiek van de beslissing die nu gemaakt wordt, waarbij patiënten moeten opdraaien voor de gebrekkige infrastructuur.

Het is onaanvaardbaar dat de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan zorg wordt verschoven naar de patiënten.

In plaats van dat de overheid en zorginstellingen alles in het werk stellen om de gezondheidszorgvoorzieningen op peil te brengen, worden de kwetsbaren in onze samenleving geconfronteerd met de gevolgen van een slecht functionerend systeem.

Mensen die al lijden, krijgen er nu ook nog de last van een zorgsysteem bij dat hen niet kan garanderen wat het hoort te doen: zorgen voor hun gezondheid en welzijn.

De overheid moet proactief investeren in de gezondheidszorg en ervoor zorgen dat er geen onnodige vertragingen zijn bij het leveren van essentiële middelen.

De beslissing om een opnamestop in te voeren, zou moeten worden begeleid door een concreet plan voor verbetering van de zorgsituatie op de lange termijn.

Er moet duidelijkheid komen over wanneer de ziekenhuizen weer in staat zullen zijn om op een adequate manier op te nemen en te behandelen, en welke maatregelen er genomen worden om ervoor te zorgen dat deze situatie zich niet opnieuw voordoet. Tot die tijd mogen patiënten niet het slachtoffer zijn van de gebroken zorgketen.

Het huidige systeem kan niet langer op deze manier blijven functioneren. Het is tijd voor een grondige herbeoordeling van de gezondheidszorginfrastructuur in Suriname, met een duidelijke focus op de juiste en tijdige toegang tot zorg voor iedereen, ongeacht hun sociaaleconomische status.

H. Smeltz