fbpx

Partij lachgas in beslag genomen

GFC NIEUWSREDACTIE- Op instructie van het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname is donderdag beslag gelegd op een 40 foot container.

De informatie was dat zich daarin lachgas bevond, waarvoor geen vergunning voor import was verleend.

Na onderzoek is daadwerkelijk gebleken dat de container voor driekwart was gevuld met cilinders lachgas. Het onderzoek wordt onder leiding van het OM voortgezet.

Het gebruik van lachgas voor recreatieve doeleinden is verboden. In 2020 heeft de toenmalige minister van Volksgezondheid Antoine Elias na overleg met ex-minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, besloten per ministeriële beschikking van 10 januari 2020 no. 131, het gebruik van lachgas (N2O) te verbieden voor recreatieve doeleinden.

Dit besluit is het gevolg van de problemen, die zich hebben voorgedaan met dit middel rond de jaarwisseling in 2020. Er was sprake van de verkoop van lachgas aan eenieder, ongeacht de leeftijd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft eerder deze week ook aandacht gevraagd voor dit fenomeen. De minister sprak van een drastische toename van lachgas onder jongeren. “Het gebruik van lachgas op feestjes is drastisch toegenomen in de afgelopen periode, maar het is verboden om het op deze manier te gebruiken.”

BEKIJK OOK
Belofte om eigenaren overwoekerde percelen Paramaribo aan te pakken niet waargemaakt

De minister zei verontruste ouders aan de telefoon te hebben gehad die aangaven dat hun kind er ziek van is geworden, ook doordat de stof veelvuldig wordt gebruikt. Hij maakte er gewag van flyers en uitnodigingen te hebben gezien van bekende cafés en restaurants die de ballonnen gevuld met lachgas als attractie aanbieden en vindt dit niet kunnen. Met zijn collega van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, is er overleg geweest over de ordehandhaving op dit gebied.

Lachgas mag alleen gebruikt worden voor medische doeleinden, als inhalatie onder strikte supervisie in het ziekenhuis en voor industriële doeleinden.

De korte termijn effecten voor de gezondheid zijn:

– duizeligheid, verwardheid, gevoelloosheid, evenwichtsverlies eventueel flauwvallen,
– versneld hartritme, ernstige hoofdpijn, bevriezingsverschijnselen, tintelingen van handen en voeten, bevriezen van lippen en longen bij rechtstreeks gebruik vanuit een gasfles.

De lange termijn effecten zijn:
vitamine B-12 te kort, neurologische stoornissen zoals hersenbeschadiging met als gevolg verlamming.