fbpx

PALU: Criminele handelingen enkelen leiden aandacht af van super slecht regeerbeleid als directe oorzaak volksprotest

GFC NIEUWSREDACTIE- Hoewel de PALU de plunderingen en vernielingen die afgelopen vrijdag tijdens de protestdemonstraties in Suriname zijn gepleegd veroordeelt, is zij van mening dat deze criminele handelingen van slechts enkelen de aandacht afleiden van het super slecht regeerbeleid van de afgelopen periode wat de directe oorzaak was voor het volksprotest.

De problemen van het land zijn voor velen ondraaglijk geworden. En wat die problemen erger maakt, de regering lijkt geen goed antwoord te hebben voor de crisis die is ontstaan door een crimineel te noemen verarmingsbeleid.

Kleine groep

De beelden bevestigen dat de plunderingen en vernielingen gepleegd zijn door een kleine groep van mensen die op straat zijn gekomen afgelopen vrijdag. Van de bijna 5.000 mensen die op straat waren waren het slechts enkele tientallen die hebben meegedaan aan de vernietigingen en plunderingen. Het merendeel van de protesterende massa was op een voorbeeldige wijze bezig uiting te geven van hun onvrede.

De PALU roept de autoriteiten op om diepgaand te onderzoeken of de plunderingen in georganiseerd verband van tevoren waren gepland, de verantwoordelijken in beeld te brengen en te vervolgen.

Arrogantie

Met de uitgegeven regeringsverklaring lijkt het erop alsof president Santokhi gretig gebruik wil maken van de escalaties. Zo was het opvallend dat de president slechts enkele woorden heeft gewijd aan het slechte regeerbeleid dat de directe aanleiding is geweest.

Voor de zoveelste keer zijn beloftes gemaakt hoe de regering bezig is verlichting te brengen. Daarmee heeft de president aangegeven dat het huidige, slechte regeerbeleid om bewust het volk te verarmen zal worden voortgezet.

BEKIJK OOK
VSB vraagt regering aandacht voor flankerend beleid

Toppunt van arrogantie was de verhoging van de brandstofprijzen op de avond voor de protestdag van afgelopen vrijdag. Dit maakt alleen duidelijk dat de president geen enkel gevoel van medeleven heeft voor de armoede waar het volk nu in gedompeld wordt door het slechte regeerbeleid.

Geen handreikingen

Met de stoere taal tijdens zijn persconferentie heeft de president ook aangegeven niet goed te begrijpen hoe de sterk gepolariseerde situatie in het land moet worden aangepakt. Er zijn totaal geen handreikingen gedaan naar de groepen die op straat zijn gekomen. Ook niet naar de diverse vakorganisaties die gestaakt hebben afgelopen vrijdag en waarvan de leden ook massaal aanwezig waren op het Onafhankelijkheidsplein. Om maar te zwijgen van mogelijke compensaties aan ondernemers die veel hebben verloren tijdens de plunderingen.

Andere benadering

De PALU maakt zich ernstig zorgen om de gekozen benadering van de president. De PALU roept daarom de president op om voor een benadering te kiezen waarbij er een sfeer wordt gemaakt van dialoog en daadwerkelijk luisteren naar het volk.

De PALU roept de regering ook op om het regeerbeleid daadwerkelijk om te buigen, niet alleen om verlichting te brengen in de noden van het volk, maar tegelijkertijd om meer mogelijkheden te creëren voor meer verdiensten en meer werkgelegenheid.

De PALU ziet daarvoor veel mogelijkheden waarbij er gebruik wordt gemaakt van de eigen opties en mogelijkheden zoals het mobiliseren van nationaal kapitaal. Het ingezet IMF-programma is eenzijdig en zal slechts leiden tot een verdere verarming van het volk.