fbpx

PAHO viert 120 jaar gezondheidsbevordering in de regio

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 2 december viert de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) haar verjaardag als ‘s werelds oudste internationale volksgezondheidsorganisatie en viert zij 12 decennia van werkzaamheden ter bevordering van de gezondheid en het welzijn in de hele regio van Amerika.

Op deze dag in 1902 kwamen 11 landen bijeen op de eerste algemene internationale sanitaire conventie van de Amerikaanse republieken en richtten zij het Internationaal Sanitair Bureau op. Hun doel was de verspreiding van gele koorts over de grenzen aan te pakken in een tijd van snelle uitbreiding van het zeevervoer.

Sindsdien heeft PAHO onvermoeibaar gewerkt om ziekten te bestrijden, het leven te verlengen en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van alle mensen in de Pan-Amerikaanse regio te bevorderen en niemand achter te laten.

“Nu onze regio bijna drie jaar na de COVID-19 pandemie, die enkele van onze meest opvallende ongelijkheden op gezondheidsgebied aan het licht heeft gebracht, uit het dal begint te klimmen, ben ik er nog nooit zo van overtuigd geweest dat de oprichting van PAHO 120 jaar geleden een daad van ongelooflijke vooruitziendheid was,” zei PAHO-directeur Carissa F. Etienne.

“Vandaag werkt de organisatie nog steeds samen met landen onder het leidende beginsel dat gezondheid geen voorrecht is maar een fundamenteel mensenrecht,” voegde zij eraan toe.

BEKIJK OOK
Financieel econoom Michael Julien ondersteunt ontwikkeling MKMO’s

In de afgelopen 120 jaar heeft PAHO Amerika geleid door als eerste regio in de wereld pokken en poliomyelitis uit te roeien en de overdracht van rodehond en neonatale tetanus te elimineren.

De organisatie heeft ook een sleutelrol gespeeld bij het bereiken van een stijging van de gemiddelde levensverwachting in de regio met 30 jaar, alsmede een aanzienlijke vermindering van de kindersterfte en een uitbreiding van de dekking van de gezondheidszorg onder arme en kwetsbare bevolkingsgroepen.

In de afgelopen drie jaar heeft PAHO in de frontlinie van de COVID-19-respons in de regio gewerkt door landen te ondersteunen, laboratoria uit te rusten en tests te verstrekken. Via zijn Revolving Fund heeft PAHO meer dan 151 miljoen doses COVID-19-vaccins aangeschaft en geleverd aan meer dan 30 landen van Amerika.

PAHO is het gespecialiseerde gezondheidsagentschap van het Inter-Amerikaanse systeem en fungeert tevens als regionaal kantoor voor Noord- en Zuid-Amerika van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

PAHO heeft 35 lidstaten en vier geassocieerde leden in de regio. Onder hun leiding stelt PAHO regionale gezondheidsprioriteiten vast en mobiliseert het maatregelen om gezondheidsproblemen in heel Amerika aan te pakken.