fbpx

PAHO lanceert nieuwe campagne om stigmatisering van mensen met mentale gezondheidsproblemen tegen te gaan

GFC NIEUWSREDACTIE- De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) lanceert #DoYourShare ter ondersteuning van mentale gezondheid, een campagne die tot doel heeft het stigma en de discriminatie die mensen met mentale gezondheidsproblemen ervaren, te beteugelen en positieve interacties te bevorderen die hun zoektocht naar hulp verbeteren.

Uit verschillende studies blijkt dat stereotypen, vooroordelen en discriminerend gedrag ten aanzien van mensen met mentale problemen veel voorkomen.

Via berichten op sociale media nodigt #DoYourShare ter ondersteuning van mentale gezondheid mensen uit om de stilte te doorbreken, hun verhaal te delen en een open en eerlijk gesprek te voeren over “hoe ze zijn… echt”.

“Hoe meer we praten over onze mentale gezondheid, hoe dichter we komen bij het verminderen van het stigma dat eromheen hangt,” zegt Renato Oliveira e Souza, hoofd van PAHO’s Mental Health unit. “En wanneer het stigma afneemt of verdwijnt, wordt het zoeken en ontvangen van steun haalbaarder,” voegde hij eraan toe.

Mentale gezondheidsproblemen komen overal ter wereld voor en zijn verergerd door de COVID-19-pandemie, die een algemene impact had op de hele bevolking. Een in The Lancet gepubliceerde studie schat dat het aantal depressieve stoornissen en angststoornissen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in 2020 als gevolg van de pandemie met 35% zullen toenemen en met 32%.

“De meeste mensen kunnen herstellen van mentale gezondheidsproblemen als ze de nodige zorg krijgen”, aldus Oliveira e Souza. “Om dat te laten gebeuren, moeten gezondheidswerkers zorgen voor een veilige omgeving en hoogwaardige, inclusieve zorg bieden die vrij is van labels,” voegde hij eraan toe.

“De campagne van PAHO is cruciaal om mensen te helpen begrijpen dat ieder van ons op enig moment in zijn leven met een mentale gezondheidsprobleem kan worden geconfronteerd en dat dit onze doelen en dromen in het leven niet hoeft te blokkeren,” zei professor Sahar Vasquez, die zelf een mentale gezondheidsprobleem heeft meegemaakt en nu lid is van de Commissie op hoog niveau voor mentale gezondheid en COVID-19.

BEKIJK OOK
Jaarrekening DSB nu conform IFRS-standaarden

De campagne van PAHO maakt niet alleen een einde aan het stigma en de discriminatie die herstel in de weg staan, maar dringt er ook bij de nationale autoriteiten op aan om financiering voor mentale gezondheidszorg te garanderen, meer professionals op dit gebied op te leiden en deze op de juiste manier te verdelen, zodat iedereen die dat nodig heeft er toegang toe heeft.

Mensen die de website van PAHO bezoeken, krijgen toegang tot video’s, kaarten voor sociale media en andere middelen over wat zij kunnen doen om stigmatisering en discriminatie te verminderen, hun verhaal te delen en de mentale gezondheid te ondersteunen. Meer dan 30 landen in de regio Amerika hebben zich tot nu toe bij het initiatief aangesloten en zullen verschillende bewustmakingsactiviteiten uitvoeren.

De campagne werd gelanceerd aan de vooravond van Internationale Dag van de Mentale Gezondheid, die jaarlijks op 10 oktober wordt gevierd om het bewustzijn over mentale gezondheidsproblemen in de hele wereld te vergroten. De dag is ook een gelegenheid om inspanningen te mobiliseren ter ondersteuning van de mentale gezondheid van de bevolking.

Mentale gezondheid is een toestand van geestelijk welzijn die mensen in staat stelt met de stress van het leven om te gaan, hun capaciteiten te realiseren, goed te leren en te werken, en een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap. Mentale gezondheid is een fundamenteel mensenrecht.