Padieboeren willen inzaaicapaciteit verhogen van 20.000 naar 40.000 hectare

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) is blij met de installatie van het rijstplatform en streeft nu ernaar om de inzaaicapaciteit het komende seizoen te verhogen.

SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw geeft toe de afgelopen jaren de rijstsector erg achteruit is gegaan, waardoor de productie is gedaald.

De vooruitzichten zien er volgens hem nu goed uit met de installatie van het platform waarin alle betrokken partijen goed vertegenwoordigd zijn. “Dus als er problemen zijn, kunnen deze snel voorgelegd worden aan het platform en er kunnen snelle oplossingen bedacht worden.”

Volgens de voorzitter zullen de padieboeren nu ernaar streven om in het komende inzaaiseizoen maar liefst 40.000 hectare padie in te zaaien. “In de afgelopen jaren was de inzaaicapaciteit gedaald tussen de 20.000 en 22.000 hectare, maar nu streven we ernaar om 40.000 hectare in te zaaien.”

De voorzitter geeft verder aan dat deze target nu wel haalbaar is, want de regering zal nu de sector ondersteunen door middel van compensaties. “De IDB heeft ruim SRD 90 miljoen voor Suriname beschikbaar gesteld om te investeren in de agrarische sector, dus de target van 40.000 hectare is wel haalbaar.”

OOK INTERESSANT
Amerikaanse president Biden herbevestigt relatie met Suriname