fbpx

Orkaan Fiona handhaaft categorie 4 sterkte, zal Amerikaanse oostkust beïnvloeden

GFC NIEUWSREDACTIE- Orkaan Fiona handhaafde categorie 4 aan het begin van donderdag toen het naar het noorden trok met voorspellers die verwachtten dat het de komende dagen gevaarlijke surf- en scheurstromingen langs de Amerikaanse oostkust zou veroorzaken.

Het National Hurricane Center zei in zijn EDT-update van 2 uur ’s nachts dat de storm zich 485 mijl ten zuidwesten van Bermuda en ongeveer 1.250 mijl ten zuidzuidwesten van Halifax, Nova Scotia bevond. Het had maximale aanhoudende winden van 130 km/u en bewoog noordnoordoosten met 10 km/u.

Hoewel de orkaan naar verwachting nergens in de Verenigde Staten aan land zal komen, waarschuwen de voorspellers dat de deiningen die het genereert zich de volgende dag of twee westwaarts zullen verspreiden over de zuidwestelijke Atlantische Oceaan naar de oostkust van de VS en Atlantisch Canada.

BEKIJK OOK
230 walvissen gestrand bij Tasmanië, reddingswerkers proberen zoveel mogelijk dieren te redden

Fiona werd woensdag vroeg een storm van categorie 4, nadat hij zich dinsdag had ontwikkeld tot een categorie 3 – die voldoet aan de definitie van een grote orkaan – een dag eerder dan voorspellers hadden verwacht.

De storm maakte een draai naar het noorden nadat hij zondag Puerto Rico teisterde en over de Dominicaanse Republiek trok. Op beide eilanden viel zware regenval en in de Dominicaanse Republiek werden minstens twee doden gemeld.

Meer dan een miljoen mensen in Puerto Rico zaten dinsdag nog steeds zonder elektriciteit.

Fiona is het zesde benoemde tropische systeem in het Atlantische bekken dit jaar, na Alex, Bonnie, Colin, Danielle en Earl.