fbpx

Op COP27 belooft Braziliaanse Lula een einde te maken aan ongebreidelde ontbossing

GFC NIEUWSREDACTIE- Sprekend op de Klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties COP27, heeft de Braziliaanse president-elect Luiz Inacio Lula da Silva gezworen om illegale ontbossing in het Amazone-regenwoud aan te pakken en van zijn land een leider te maken in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

De verklaringen op woensdag, die zes weken voordat Lula aantreedt komen, signaleerden een afwijking van het beleid van de huidige president Jair Bolsonaro, die jarenlang de ongebreidelde ontbossing van de Amazone voorzat.

Lula zei daarentegen dat klimaatverandering het hoogste profiel in zijn regering zou hebben en dat hij zou werken aan het versterken van toezichts- en monitoringsystemen die de afgelopen vier jaar zijn ontmanteld.

BEKIJK OOK
WK-demonstrant stormt veld binnen met regenboogvlag en draagt T-shirt met de tekst 'Save Ukraine' en 'Respect for Iranian Women'

“Ik ben hier om jullie allemaal te zeggen dat Brazilië terug is in de wereld”, zei Lula voor honderden aanwezigen die zich verzamelden in een paviljoen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee, waar hij werd ontvangen met enthousiaste spreekkoren.
“Jullie weten allemaal dat we een grote strijd gaan voeren tegen ontbossing”, zei hij.

Brazilië is de thuisbasis van 60 procent van de Amazone, die acht landen omvat en fungeert als een enorme compensatie voor de wereldwijde koolstofemissies, een feit dat door Lula in zijn toespraak wordt onderstreept.

Foto: Al Jazeera