Op bezoek bij iemand je schoenen uitrekken abnormaal in Nederland, in andere landen niet

Schoenen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Onlangs ontstond er een woordenwisseling tussen een Surinaamse Nederlander in Den Haag en bezorgers van een wasmachine die het apparaat in zijn huis moesten aansluiten.

De huiseigenaar eiste dat de heren hun schoenen moesten uitrekken, wat ze in eerste instantie weigerden.

In veel culturen wereldwijd, waaronder Suriname, Japan, China, Zuid-Korea en in het Midden-Oosten, is het gebruikelijk om schoenen uit te doen bij het betreden van een woning.

Deze traditie wordt gehandhaafd om redenen die variëren van respect voor het huis en de gastheer tot het handhaven van reinheid.

Een onderzoek van de Universiteit van Wageningen wees uit dat dit gebruik niet gebruikelijk is in Nederland.

Volgens de onderzoekers is de Nederlandse traditie om schoenen binnenshuis aan te houden te herleiden tot de geschiedenis van het land, waar het klimaat en de levensomstandigheden niet noodzakelijkerwijs de noodzaak van het verwijderen van schoenen rechtvaardigden.

Daarnaast wordt in Nederland de vloer in veel huizen als een gebruiksoppervlak gezien, in plaats van een oppervlak dat zo schoon mogelijk moet blijven.

OOK INTERESSANT
Gezichtsbehandeling Constantin goedkoopste met meest tevreden clienten, aldus onderzoek VrouwenCollectief

Een deskundige legt aan GFC Lifestyle uit dat hoewel dit gedrag cultureel bepaald is, het onderwerp van discussie kan zijn in een wereld die steeds multicultureler wordt.