Oorlog in Oost-Europa wakkert Venezuela ‘s dromen voor verovering olierijke Guyana aan

GFC NIEUWSREDACTIE- Behalve de oorlog in Oost-Europa broeit volgens critici een ander conflict, en wel in het Caribisch gebied.

De Russische oorlog in Oekraïne wakkert volgens hen Venezuela’s dromen van verovering in het olierijke Guyana aan.

Een kruitvat veel dichter bij de Verenigde Staten zou een van ’s werelds volgende tests kunnen zijn: de grens tussen Guyana en Venezuela, waar de twee landen verwikkeld zijn in een bittere strijd over een betwiste regio die bekend staat als de Essequibo.

OOK INTERESSANT
Uit cellenhuis Nieuwe Haven ontvluchtte arrestanten zijn 4 Braziliaanse moordverdachten en 2 Surinamers

De oorsprong van het geschil dateert uit 1831, het jaar nadat Venezuela een soevereine staat werd.

In 2015 werd een enorme hoeveelheid olie ontdekt door ExxonMobil in Essequibo en staat Guyana nu in het centrum van belangstelling van ook grotere landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten en China.

Terwijl stijgende brandstofprijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne consumenten over de hele wereld hard treffen, komt het exportpotentieel van Guyana nog meer in beeld.

OOK INTERESSANT
Auto die voor interieurschoonmaak was aangeboden gestolen, jeugdige verdachte aangehouden

De lichte zoete ruwe olie van het land heeft investeerders van heinde en verre aangetrokken, waaronder het Amerikaanse oliebedrijf Hess Corp. en de China National Offshore Oil Corp.

Met de verwachte winningssnelheden zal Guyana tegen 2035 de hoogste olieproducent per hoofd van de bevolking ter wereld worden – mogelijk de “volgende Verenigde Arabische Emiraten”, volgens sommigen.

Dit is een bestemming die de Venezolaanse president Nicolás Maduro lijkt te willen voorkomen – direct of indirect, met Russische steun.

Foto: AFP