fbpx

Onthullende documentaire Ida Does ‘08 12 1982 Het Is Geen Verleden’ in première

GFC NIEUWSREDACTIE- Vandaag, 8 december, is het 40 jaar geleden dat de martelingen en moorden van 15 voorvechters van de democratie, in het Fort Zeelandia hebben plaatsgevonden.

Dit jaar is er opvallend veel aandacht in binnen- en buitenland voor deze herdenking.

Vandaag wordt op zowel de Nederlandse als Surinaamse televisie de onthullende documentaire van Ida Does ‘08 12 1982 Het Is Geen Verleden’, uitgezonden.

De sprekende herinneringen van getuigen die aanwezig waren of bij de voorbereiding betrokken waren, dan wel in het mortuarium persoonlijk de lichamen van de slachtoffers hebben gezien, zijn zeer schokkend.

Er komt meer helderheid en inzicht in wat zich allemaal voor, tijdens en na deze dramatische gebeurtenissen heeft afgespeeld. Op 7 december was er een voorvertoning in Amsterdam. Does spreekt van een emotionele en beladen voorvertoning.

In dagblad ‘de Ware Tijd’ en in het Amsterdamse ‘Het Parool’ wordt uitgebreid aandacht besteedt aan deze gebeurtenis: in een extra katern zijn 12 pagina’s van de Ware Tijd in Suriname en 8 pagina’s van Het Parool in Amsterdam gevuld met een fotoreportage van 40 directe familieleden en andere betrokkenen.

BEKIJK OOK
Politiebericht over doodgereden bejaarde fietser

De afgelopen weken was op de Surinaamse televisie de film ‘Zonen van Suriname’ van René Roelofs te zien en beleefde de film ‘Beste Meneer Bouterse’ van Ananta Khemradj haar Surinaamse en Nederlandse tv première. In deze periode was ook de schouw van het Hof van Justitie in Suriname in Fort Zeelandia, in verband met het Hoger Beroep van de hoofdverdachte.

De vertoning in Suriname kan op 8 december op de volgende kanalen gevolgd worden:

ABC TV kanaal 4.2 om 22:00 uur.
Apintie TV kanaal 10.1 om 22:00 uur.
STVS kanaal 8.2 om 22:00 uur.