Artsen: deze simpele check van je duimen kan ernstige hartaandoening onthullen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een eenvoudige zelfcheck van je duimen zou een serieuze hartaandoening aan het licht kunnen brengen….

Onderzoekers verbonden aan de Yale-New Haven Hospital publiceerden vorige week hun bevindingen in de American Journal of Cardiology.

De 305 patiënten ondergingen een hartoperatie en leden onder andere aan aneurysma, een verwijding in een deel van het vaatstelsel.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Advies om apenhersenen te eten tegen buikkrampen en diarree is verkeerd

De zelfcheck zou duizenden mensen per jaar op hun risico op aneurysma in de borstholte kunnen attenderen. Als de aandoening vroeg wordt ontdekt, kan de patiënt met behulp van diverse methodes worden geholpen.

De test is als volgt: hand omhooghouden met je handpalmen vlak uitgestrekt en je duim zo ver als mogelijk naar de andere kant van je handpalm toebrengen. Als je duim buiten de rand van je handpalm uitsteekt (zoals op de foto), zou het volgens het expertenpanel mogelijk zijn dat je een aneurysma hebt.

Let wel: er is geen reden tot paniek mocht je duim buiten de rand van je handpalm uitsteken. Aneurysma’s hebben decennia nodig om zich te ontwikkelen, vertellen de onderzoekers.

foto: yale.edu

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten