fbpx

Onderzoek: Massale schietpartijen op scholen worden niet veroorzaakt door psychische aandoeningen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een onderzoeksteam van het Columbia University Irving Medical Center en het New York State Psychiatric Institute (NYSPI) dat 82 massamoorden onderzocht die op zijn minst gedeeltelijk plaatsvonden in academische omgevingen over de hele wereld, ontdekte dat de meeste massamoordenaars en massaschieters geen ernstige psychische aandoening hadden.

De studie, geleid door Ragy R. Girgis, MD, en Gary Brucato, Ph.D., associate research scientist, ontdekte ook dat de meeste massamoordenaars vuurwapens en semi- of volautomatische vuurwapens het vaakst gebruikten.

Onder incidenten van massamoord op school waarbij geen vuurwapens betrokken waren, was steken de meest voorkomende methode.
Het onderzoek, online gepubliceerd op 27 oktober, in het Journal of Forensic Sciences, volgens de auteurs van de studie, is de grootste analyse ooit uitgevoerd op massale schietpartijen op scholen.

“Onze bevindingen suggereren dat massale schietpartijen op scholen anders zijn dan andere vormen van massamoord, en dat ze moeten worden gezien als een apart fenomeen,” zei Dr. Girgis, directeur van het Center of Prevention and Evaluation (COPE), een onderzoekskliniek bij Columbia / NYSPI die gespecialiseerd is in de studie en behandeling van jonge volwassenen met een hoog risico op schizofrenie en andere psychoses.

“Om toekomstige massale schietpartijen op scholen te voorkomen, moeten we ons gaan richten op de culturele en sociale drijfveren van dit soort gebeurtenissen, zoals de romantisering van wapens en wapengeweld, in plaats van op individuele voorspellers.”
Voor de studie naar massale schietpartijen op scholen isoleerden de onderzoekers gevallen van massamoord die ten minste gedeeltelijk werden gepleegd op scholen, hogescholen en universiteiten en categoriseerden ze op locatie (binnen of buiten de VS) en of vuurwapens werden gebruikt.

BEKIJK OOK
Geweldsspiraal in Suriname baart grote zorgen, politie lijkt machteloos

Van de 82 incidenten van massamoord waarbij academische instellingen betrokken waren:

Bijna de helft (47,6%) en de meeste vuurwapens (63,2%) waren in de VS gevestigd

In overeenstemming met eerdere rapporten zijn daders van massale schietpartijen waarbij academische instellingen betrokken zijn voornamelijk Kaukasisch (66,7%) en mannelijk (100%)

Ernstige psychische aandoeningen (bijv. psychose) waren afwezig bij de meerderheid van de daders; indien aanwezig, worden psychotische symptomen meer geassocieerd met massamoorden in academische omgevingen met andere middelen dan vuurwapens

Ongeveer de helft (45,6%) van de massale schietpartijen op scholen eindigde met de zelfmoord van de dader

Co-auteur Paul S. Appelbaum, MD, de Elizabeth K. Dollard professor in de psychiatrie, geneeskunde en recht aan Columbia, zei dat het identificeren van psychische aandoeningen als een primaire oorzaak van geweld misleidend is.

“De bevindingen suggereren sterk dat het focussen op psychische aandoeningen, met name psychotische ziekten, bij het praten over massale schietpartijen op scholen andere factoren mist die bijdragen aan de overgrote meerderheid van de gevallen, evenals het verergeren van het al wijdverspreide stigma rond ernstige psychische aandoeningen,” zei Dr. Appelbaum.

Opmerkend dat bijna de helft van de massaschieters ter plaatse zichzelf van het leven beroofde, veronderstellen de auteurs dat daders zichzelf kunnen zien als bezig met een vorm van laatste daad.

De onderzoekers hopen dat de bevindingen wetgevers en wetshandhavers zullen helpen het fenomeen van massale schietpartijen op scholen beter te begrijpen, evenals hoe massale schietpartijen op scholen verschillen van andere vormen van massamoord.

De auteurs benadrukken ook dat deze gegevens niet kunnen worden gebruikt om gedrag op individueel niveau te voorspellen.