fbpx

Ondanks rustige start nieuw schooljaar problemen met meubilair en plaatsing leerlingen leerjaar 9 en 10 landelijk

GFC NIEUWSREDACTIE- De opstart van het nieuw schooljaar in Suriname is redelijk tot opvallend rustig verlopen, echter zijn er uitdagingen op het gebied van meubilair en de plaatsing van leerlingen voor leerjaar 9 en 10, zegt minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De bewindsvrouw bevestigde in het parlement dat er een probleem is met meubilair. Levens zegt dat haar ministerie de financiële middelen ietwat laat heeft ontvangen, waardoor er ook een beetje laat is ingekocht. Thans is de distributie van leermiddelen in volle gang. Het ministerie heeft extra geld uitgetrokken om dit proces sneller te doen verlopen.

Op vragen van het parlement gaf de bewindsvrouw aan dat het ministerie 341 reguliere basisscholen en 22 instellingen voor speciaal onderwijs telt; 144 scholen voor voortgezet onderwijs en 14 voor voortgezet speciaal onderwijs. Daarnaast zijn er 55 middelbare scholen. Op zowel VOJ- als VOS-niveau is het nieuwe schooljaar redelijk goed begonnen. Levens: “De meeste middelbare scholen zijn redelijk goed opgestart en de leerkrachten zijn al begonnen met de voorbereidingen.”

In het binnenland is nu ook leerjaar 9 gestart op Nieuw Aurora. De reden om leerjaar 9 ook naar het binnenland brengen is volgens de onderwijsminister om te voorkomen dat de kinderen naar internaten moeten. Ze zegt dat het onderwijs vorig schooljaar redelijk goed is gegaan.

Voor wat betreft de plaatsing van leerlingen voor leerjaar 9 en 10 landelijk komt het ministerie wat ruimte te kort, waardoor op verschillende plekken ruimte is gehuurd. Minister Levens merkt op dat de muloscholen iets drukker bezocht zijn dan het LBO, waardoor op het laatstgenoemde onderwijsniveau nog ruimte is voor leerjaar 9 en 10.

BEKIJK OOK
Leerkrachten adviseren scholieren om vandaag thuis te blijven

Het project gratis schoolvervoer is in volle gang. Voor het nieuwe schooljaar gaan 6000 kinderen meer gebruik hiervan maken, voornamelijk kinderen uit buurten waar er voorheen geen schoolvervoer beschikbaar was. Het ministerie heeft de inschrijving om de routes te onderhouden intussen afgerond. Levens merkt op dat niet iedereen enthousiast is over de prijs die het ministerie wil. Zij meent dat er daarom weinig inschrijvingen zijn geweest.

Ze zegt verder dat leerjaar 10 voor het eerst is gestart. Het examenbureau en de schoolleiders gaan na hoe het examen op dit niveau over een paar maanden – augustus 2023 – eruit moet gaan zien. De voorbereidingen hiertoe worden volgens de bewindsvrouw nu al getroffen. Het Examenbureau heeft met schoolleiders en deskundigen uit het buitenland al de eerste stappen gezet.

Levens zegt dat er de komende tien maanden hieraan gewerkt zal worden. “Heel bijzonder is het niet, omdat we gewend zijn aan de leerstof van tweede mulo en tweede LBO, maar het is toch prettig om het met z’n allen voor te bereiden.”