fbpx

Noord-Korea bedreigt VS met ‘krachtige maatregelen’ na gezamenlijke oefeningen met Zuid-Korea

GFC NIEUWSREDACTIE- Noord-Korea dreigde een krachtige actie te ontketenen als de VS niet stopt met gezamenlijke militaire oefeningen met partners, waaronder Zuid-Korea, in wat een poging van Kim Jong-un zou kunnen zijn om de basis te leggen voor zijn eerste kernproef in vijf jaar.

“Als de VS voortdurend volharden in de ernstige militaire provocaties, zal de DPRK krachtigere follow-upmaatregelen treffen”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van de staat in een verklaring die dinsdag op officiële media werd vrijgegeven.

Dergelijke verklaringen van het ministerie worden vaak gebruikt door het land, officieel bekend als de Democratic People’s Republic of Korea, om duidelijk te maken dat de waarschuwing afkomstig is van het regime van Kim.

De VS en Zuid-Korea zijn deze week begonnen met gezamenlijke luchtoefeningen bekend als Vigilant Storm die tot en met vrijdag zullen lopen en waarbij ongeveer 240 vliegtuigen betrokken zijn bij ongeveer 1.600 vluchten om “hun oorlogscapaciteiten aan te scherpen”, zei de Amerikaanse 7e luchtmacht in een verklaring.

BEKIJK OOK
Poetin van plan 'nog eens 2 miljoen mensen te mobiliseren, waaronder 300.000 vrouwen'

De oefeningen hebben bijgedragen aan een reeks gezamenlijke oefeningen op land, zee en lucht in de afgelopen weken, waarvan sommige ook Japan omvatten, die hebben geleid tot klachten en provocaties van Pyongyang.

“Als de VS geen serieuze ontwikkelingen willen die niet geschikt zijn voor hun veiligheidsbelangen, moeten ze de nutteloze en ineffectieve oorlogsoefeningen onmiddellijk stoppen”, aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die werd vrijgegeven door het officiële Koreaanse Centrale Persbureau. “Zo niet, dan zal het volledig de schuld moeten nemen voor alle gevolgen.”