fbpx

Nieuwe water- en vuilafstotende vloeistof doodt veel meer bacteriën in korte tijd

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe water- en vuilafstotende vloeistof die bacteriën sneller en in grotere hoeveelheden doodt dan bestaande formuleringen, kan in de nabije toekomst beschikbaar zijn voor ziekenhuizen en andere drukbezochte locaties.

Hoewel de huidige formuleringen bestaande uit zuiver koper antibacterieel en zelfdesinfecterend zijn, doden ze bepaalde vormen van bacteriën met een dikkere celwand (Gram-positieve bacteriën), langzamer dan bacteriën met een dunnere celwand (Gram-negatief).

Met behulp van zink- en bacteriedodende nanoschaalfuncties heeft een team van onderzoekers van de Universiteit van British Columbia onder leiding van Dr. Amanda Clifford, een assistent-professor in de afdeling materiaalkunde, een nano-kopercoating gemaakt.

Kleine bultjes die bekend staan als nanoschaalfuncties hebben de kracht om bacteriën te doden door hun celwanden te scheuren.

BEKIJK OOK
5,4 miljoen gestolen gegevens van Twitter-gebruikers online gelekt

In tegenstelling tot puur koper alleen, oxideert zink, dat eveneens antibacterieel is, selectief in aanwezigheid van koper en helpt het bij het sneller doden van bacteriën.

Het team ontdekte dat het materiaal slechts een uur nodig had om 99,7 procent van Staphylococcus aureus te doden – een Gram-positieve ziekteverwekker die gewoonlijk verantwoordelijk is voor ziekenhuisinfecties – vergeleken met twee uur voor puur koper.

Nanocoating is een water- en vuilafstotende vloeistof dat door middel van nanotechnologie is verkleind tot nano-deeltjes.