fbpx

Nieuw onderzoek toont aan dat mensen met anorexia kleinere hersenen hebben

GFC NIEUWSREDACTIE – De grootste studie tot nu toe onthult significante veranderingen in de hersenstructuur bij anorexia personen.

De studie werd verricht door neurowetenschappers aan de Universiteit van Bath (VK) waarbij wereldwijde medewerkers betrokken waren.

In het Verenigd Koninkrijk worden bijna een kwart miljoen mensen van 16 jaar en ouder getroffen door anorexia, een ernstige eetstoornis en een psychische aandoening. Symptomen zijn onder meer personen die het laagst mogelijke gewicht willen behouden door te weinig te eten.

Hoewel biologische factoren goed worden erkend, is het nog steeds onduidelijk waarom sommige personen anorexia hebben en anderen niet.
De nieuwe bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry en zijn gebaseerd op diepgaand onderzoek van hersenscans verkregen van patiënten over de hele wereld, geven enig inzicht in het onderwerp.

BEKIJK OOK
Meer dan 200 miljoen jaar oude Afrikaanse dinosaurus ontdekt

Ze ontdekten dat drie cruciale hersenmetingen – corticale dikte, subcorticale volumes en corticale oppervlakte – “aanzienlijk verminderd” zijn in anorexia. Verminderde hersengrootte is belangrijk omdat wordt gedacht dat het wijst op het verlies van hersencellen of de verbindingen die ze verbinden.

De bevindingen bieden enkele van de meest overtuigende bewijzen tot nu toe dat eetstoornissen en structurele hersenveranderingen gerelateerd zijn.

Het team beweert dat de anorexia-effectgroottes in hun onderzoek in feite de grootste zijn van alle psychiatrische stoornissen die tot nu toe zijn onderzocht.