fbpx

Nieuw apparaat kan alzheimer 17 jaar van tevoren vaststellen

GFC NIEUWSREDACTIE- Voordat de eerste klinische symptomen verschijnen, heeft de ziekte van Alzheimer een symptoomvrije periode van 15-20 jaar.

Een onderzoeksteam heeft ontdekt dat het mogelijk is om de ziekte van Alzheimer in het bloed te detecteren tot 17 jaar voordat er uiterlijke symptomen beginnen te vertonen.

Dit gebeurt door gebruik te maken van een in Bochum ontwikkelde immuno-infraroodsensor.

De sensor detecteert de eiwitbiomarker amyloïde-beta misvouwing. Naarmate de aandoening vordert, resulteert deze verkeerde vouwing in onderscheidende afzettingen in de hersenen, bekend als plaques.

“Ons doel is om het risico op het ontwikkelen van alzheimerdementie in een later stadium te bepalen met een eenvoudige bloedtest, zelfs voordat de toxische plaques zich in de hersenen kunnen vormen, om ervoor te zorgen dat een therapie op tijd kan worden gestart”, zegt professor Klaus Gerwert, oprichter en directeur van het Centre for Protein Diagnostics (PRODI) aan de Ruhr-Universität Bochum.

BEKIJK OOK
Meer dan 200 miljoen jaar oude Afrikaanse dinosaurus ontdekt

Zijn team werkte voor de studie samen met een groep van het Duitse kankeronderzoekscentrum in Heidelberg (DKFZ) onder leiding van professor Hermann Brenner.