fbpx

Nederlandse minister-president Rutte volgende week in Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse minister-president Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen 12 en 13 september een bezoek aan Suriname.

Ook reizen VNO-NCW-voorzitter Thijssen en diverse Nederlandse bedrijven mee. Het bezoek dat in juli al was aangekondigd, staat in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie tussen Nederland en Suriname en bevestigt de bijzondere historische band tussen beide landen.

Minister-president Rutte wordt op 12 september ontvangen door president Santokhi van Suriname.

Hierbij zijn ook minister Schreinemacher en de Surinaamse minister Ramdin van Buitenlandse Zaken aanwezig. Aansluitend heeft de minister-president een gesprek met Surinaamse jongeren over onder meer hun ambities, toekomstplannen en visie op maatschappelijke ontwikkelingen.

Minister Schreinemacher heeft eerder op de dag een ontmoeting met minister Ramdin en een gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Ook brengt zij een bezoek aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing om te spreken over de recente wateroverlast in Suriname.

De minister-president en de minister sluiten de eerste dag van hun bezoek af met een diner met het Surinaamse en Nederlandse bedrijfsleven in het Presidentieel Paleis, op uitnodiging van president Santokhi.

BEKIJK OOK
Tijdens ECD-controle in Latour en Helena Christinaweg diverse overtredingen geconstateerd

Dinsdagochtend 13 september leggen Rutte en Santokhi gezamenlijk een krans bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Schreinemacher brengt in de ochtend een bezoek aan Deltares in Paramaribo, waar zij uitleg krijgt over de waterproblematiek in de stad.

Vervolgens gaan Rutte en Schreinemacher naar De Nationale Assemblée, waar de minister-president een toespraak geeft voor de leden van het Surinaamse parlement. Aansluitend brengen zij gezamenlijk een bezoek aan een Mangrove project. Hier planten zij bomen in het kader van de kustbescherming.

In de middag nemen Rutte en Schreinemacher deel aan werklunch met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven.

De premier heeft aansluitend een gesprek met leden van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname.

Ook brengt hij een bezoek aan een Makandra Project op het gebied van politiesamenwerking. Minister Schreinemacher neemt op dat moment deel aan Business Dialogue met bedrijven over zakendoen in Suriname.

Rutte en Schreinemacher sluiten hun bezoek aan Suriname af met een bezoek aan de onlangs geopende nieuwbouw van de Surinaamse Brouwerij, onderdeel van het Heineken concern.