fbpx

NAVO moet meer doen om leden te beschermen tegen Rusland, zegt Duitse minister van Defensie

GFC NIEUWSREDACTIE- De NAVO moet meer doen voor de gemeenschappelijke veiligheid om zichzelf te beschermen tegen de mogelijke daden van Rusland en president Vladimir Poetin, zei de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht zaterdag.

“Het feit is dat wij, de NAVO, meer moeten doen voor onze gemeenschappelijke veiligheid, omdat we niet kunnen weten hoe ver Poetins grootheidswaanzin kan gaan”, zei Lambrecht tijdens een bezoek aan Duitse troepen die in Litouwen zijn ingezet.

“We hebben de dreigementen van Rusland aan het adres van Litouwen gehoord, dat Europese sancties invoerde aan de grens met Kaliningrad. Dit is lang niet de eerste bedreiging en we moeten ze serieus nemen en voorbereid zijn,” zei ze.

President Poetin heeft nu nog vier regio’s van Oekraïne opgeëist als onderdeel van Rusland. Dit is de grootste poging tot annexatie van Europees grondgebied met geweld sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog eens 15 procent van het grondgebied van Oekraïne. Een gebied dat ongeveer zo groot is als Portugal is illegaal in beslag genomen door Rusland, zei NAVO over de inlijving van enkele steden in Oekraïne.

BEKIJK OOK
VN wil ruim 1,7 miljard euro om Venezolaanse migranten te helpen

De schijnreferenda werden in Moskou georganiseerd en opgelegd aan Oekraïne. Het is totale schending van het internationaal recht. Deze landroof is illegaal en onwettig. De NAVO-bondgenoten erkennen geen van deze gebieden als onderdeel van Rusland en zullen dat ook niet doen. We roepen alle staten op om de schaamteloze pogingen van Rusland om territoriaal te veroveren af te wijzen.

Dit is de tweede keer dat Rusland Oekraïens grondgebied met geweld heeft ingenomen. Maar het verandert niets aan de aard van het conflict. Dit blijft Ruslands brute agressieoorlog tegen Oekraïne. En het verandert niets aan onze inzet om Oekraïne te steunen. De NAVO is geen partij in het conflict. Maar we bieden steun aan Oekraïne, zodat het zijn recht op zelfverdediging, zoals vastgelegd in het VN-Handvest, kan handhaven,” aldus de NAVO.