Nabestaanden doodgeschoten verdachten opstand Pikin Saron voelen zich machteloos, beleggen persconferentie

dood

GFC NIEUWSREDACTIE- De families Wolfjager en Dijksteel, nabestaanden van de doodgeschoten verdachten tijdens de rellen te Pikin Saron in het district Para, Suriname, voelen zich radeloos.

Tijdens een persconferentie donderdag zullen zij met ondersteuning van de Stichting Inheems Kollectief Suriname (IKSUR) ingaan op zaken betreffende hun dierbaren die in de strijd om grondenrechten het leven hebben gelaten in de case Pikin Saron.

Het doel is de samenleving te informeren over de huidige stand van zaken en de wijze waarop de Inheemsen gebruikt worden.

Tot nu toe hebben de betreffende autoriteiten nagelaten duidelijkheid in deze kwestie te verschaffen. Aangezien er nauwelijks schot in de zaak is, voelen de mensen zich machteloos en door gebrek aan tijd voelen zij zich ook gemarteld. Een onafhankelijk onderzoek is daarom dringend vereist.

Op 2 mei werden in de vroege ochtend eerst medewerkers van de Stichting Bosbeheer aangevallen, ernstig mishandeld en vervolgens gegijzeld door een groep mannen. Een aantal voertuigen van SBB zijn hierbij weggenomen, meldde politie over het incident.

OOK INTERESSANT
Missie naar Tapanahoni ter bevordering van duurzame energievoorziening in Suriname

De mannen waren gewapend met zware wapens en andere voorwerpen. Een groep truckbestuurders werd eveneens aangevallen, mishandeld en beschoten door de mannen. Meer dan tien met houtblokken beladen trucks zijn in de fik gestoken door de aanvallers.

Politieambtenaren werkzaam op de controle post Pikin Saron werden ook aangevallen en mishandeld door dezelfde groep mannen. De dienstdoende politieambtenaren werden beschoten en geraakt, waarbij hospitalisatie noodzakelijk was. De verdachten hebben hun bezittingen weggenomen, en is de controlepost in brand gestoken.

De verdachten hebben medewerkers van Grassalco te Maripaston, ook ernstig mishandeld, vervolgens gegijzeld en met de dood bedreigd. Daarnaast zijn er vernielingen aangericht aan eigendommen van het bedrijf waarbij er enorme schade is aangericht.

Op de vluchtroute hebben de verdachten het vuur geopend op de assisterende politie-eenheid, die kordaat hierop reageerde. Hierbij werden drie verdachten aangehouden waarvan bleek dat twee van hen bij dit vuurgevecht zodanig zijn geraakt dat zij kort hierna het leven hebben gelaten. De derde verdachte werd zwaar gewond naar het ziekenhuis afgevoerd en is ter verpleging opgenomen.

OOK INTERESSANT
Nederlandse toeriste stoort zich aan het 'nodeloos' ombrengen van dieren in Suriname

Een aantal zware schouder – en vuistvuurwapens, mobiele toestellen en andere goederen zijn teruggevonden bij de verdachten. Ook zijn twee handgranaten achterhaald op de plaats delict en in beslag genomen.

In deze zaak zijn vooralsnog vier verdachten aangehouden en in verzekering gesteld.