fbpx

Monumenten Suriname op grootste fotowedstrijd van de wereld

GFC NIEUWSREDACTIE- In de maand september gaat ‘de grootste fotowedstrijd van de wereld van start: Wiki Loves Monuments.

Duizenden deelnemers uploaden in de maand september foto’s van monumenten en historische plaatsen naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Daarmee zijn deze foto’s vrij beschikbaar voor iedereen.

Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst gehouden in Suriname.

Sinds in 2010 de allereerste Wiki Loves Monuments wedstrijd werd gehouden (in Nederland!) is het uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat, waaraan duizenden mensen van over de hele wereld meedoen.

Foto’s van monumenten en historische plaatsen wereldwijd worden geüpload naar Wikimedia Commons en zijn vrij herbruikbaar, o.a. voor verrijking van Wikipedia artikelen.

De wedstrijd heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld.

Wiki loves Monuments Suriname Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en Wikimedia Nederland willen het erfgoed van Suriname beter in beeld brengen en organiseren in dit kader Wiki Loves Monuments Suriname 2022.

BEKIJK OOK
VIDS spreekt zich uit over effecten klimaatverandering en bescherming Inheemse gebieden

Iedereen wordt uitgenodigd om gedurende de maand september foto’s van monumenten en historische plaatsen uit Suriname te uploaden naar Wikimedia Commons.

De foto’s zelf hoeven niet per se in de maand september gemaakt te zijn, zolang ze maar in de maand september worden geüpload.

Onder de inzendingen wordt een Surinaamse top tien bepaald, welke meedingt in de internationale versie van Wiki Loves Monuments.

“Kibri san yu abi” is de slogan waarmee SGES het belang van behoud van het cultureel erfgoed van Suriname uitdraagt. De stichting zet zich vanaf haar oprichting op 1 augustus 1997 in voor behoud van het gebouwd erfgoed van Suriname.

Behoud van erfgoed ziet zij daarbij niet alleen als een taak van de stichting, maar ook als verantwoordelijkheid van elke Surinamer. De ‘Wiki Loves Monuments’ fotowedstrijd past in het kader van de public awareness activiteiten van de stichting.