Moderne slavernij in Paramaribo: Pas afgestudeerden schrikbarend onderbetaald

GFC NIEUWSREDACTIE– Een schokkende realiteit wordt blootgelegd door twee jonge inwoners van Paramaribo die de uitbuiting van onervaren werknemers aan de kaak stellen.

Ondanks een wettelijk minimumloon van SRD 35 per uur, ontvangen vele pas afgestudeerden, hunkerend naar hun eerste professionele stappen, niet meer dan een schamele SRD 17.

Deze neofieten worden in een benarde positie geduwd, gedwongen om taken te verrichten die even complex zijn als die van hun ervaren collega’s, maar tegen een schokkend lager tarief.

“Het voelt als slavernij in een modern jasje”, zegt een van hen van GFC. “Werkgevers maken schaamteloos misbruik van onze ijver om relevante werkervaring op te doen.”

Een ander pijnlijk punt is de veelvoorkomende eis van minimaal twee jaar werkervaring voor het merendeel van de vacatures.

“Het is een vicieuze cirkel”, klaagt de andere jongeling. “Hoe kunnen we ervaring opdoen als we worden afgewezen omdat we die niet hebben?”

Het meest verontrustend is misschien wel het ontbreken van een officiële instantie die opkomt voor de rechten van deze pas afgestudeerden.

Deze onthulling legt een duistere kant van de arbeidsmarkt bloot en doet een dringende oproep tot verandering.

Foto ter illustratie.

OOK INTERESSANT
RBT houdt roadblocks in achterland Suriname om criminaliteit te bestrijden