fbpx

Minstens 488 doden bij protesten in Iran

GFC NIEUWSREDACTIE- De Iraanse mensenrechtengroep zei dat meer dan de helft was gedood in gebieden met een hoge Koerdische en Baloch-bevolking.

Ondertussen erkennen de Iraanse autoriteiten voor het eerst een tol van meer dan 300.

Iraanse veiligheidstroepen hebben minstens 488 mensen gedood bij een hardhandig optreden tegen protesten, zei de Iraanse mensenrechtengroep (IHR) dinsdag.

Ondertussen zei een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde dat “meer dan 300 martelaren en mensen” zijn gedood in de onrust, de eerste keer dat de autoriteiten een dergelijk cijfer hebben erkend.

Half september braken protesten uit in Iran na de dood van de jonge Koerdische vrouw Jina Mahsa Amini in politiehechtenis, die was vastgehouden omdat ze haar sluier niet zou hebben gedragen volgens de strikte dresscode van de Islamitische Republiek.

BEKIJK OOK
Australische politie arresteert meer dan 600 daders van huiselijk geweld in 4-daagse operatie

Van de 488 mensen die werden gedood, waren 60 kinderen, zei de IHR, een niet-gouvernementele organisatie. Het zei dat alleen al in de afgelopen week 16 mensen werden gedood, waarvan er 12 werden gedood in gebieden met een Koerdische meerderheid.

Koerdisch bewoonde gebieden van Iran zijn belangrijke plaatsen van onrust geweest. Amini zelf kwam uit de Koerdische stad Saqez in het westen van Iran.

“De aantallen zijn een minimum en omvatten alleen gevallen die zijn geverifieerd door Iran Human Rights”, aldus de organisatie.

Foto: Alberto Sibaja/Pacific Press/picture alliance