fbpx

Minstens 29 doden in Mexico na gevangenneming van Chapo’s zoon, Amerikaanse uitlevering niet gegarandeerd

GFC NIEUWSREDACTIE- Negentien vermoedelijke bendeleden en 10 militairen werden gedood in een golf van geweld rond de arrestatie van de Mexicaanse drugskartelbaas Ovidio Guzman in de noordelijke staat Sinaloa, zei minister van Defensie Luis Cresencio Sandoval vrijdag.

Mexicaanse veiligheidstroepen namen Guzman, de 32-jarige zoon van de gevangen kingpin Joaquin “El Chapo” Guzman, gevangen in de vroege uren van donderdagochtend, wat leidde tot uren van onrust en schietpartijen met bendeleden, zei de minister.

Guzman werd per helikopter uit het huis gehaald waar hij werd gevangen en naar Mexico-Stad gevlogen, voordat hij naar een maximaal beveiligde federale gevangenis werd gebracht, voegde Sandoval eraan toe.

De arrestatie spoorde het machtige Sinaloa-kartel – ooit geleid door El Chapo zelf – aan om tekeer te gaan, voertuigen in brand te steken, wegen te blokkeren en veiligheidstroepen te bestrijden in en rond Culiacan, de hoofdstad van Sinaloa.

BEKIJK OOK
Duitsland stuurt 14 tanks naar Oekraïne, VS stuurt 31

Eenentwintig andere mensen werden gearresteerd tijdens de operaties van donderdag, vertelde Sandoval op een persconferentie, eraan toevoegend dat er geen meldingen waren van burgerdoden.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat er geen onmiddellijke plannen waren om Ovidio uit te leveren aan de Verenigde Staten, waar zijn vader in een maximaal beveiligde gevangenis zit nadat hij in 2017 werd uitgeleverd en schuldig werd bevonden in een rechtbank in New York.