Het is een vreemd verschijnsel als de minister van Financiën de schuld van de stijgende wisselkoersen in Suriname probeert af te schuiven op de Deviezencommissie.
Minister Stanley Raghoebarsing heeft recentelijk beschuldigingen geuit die niet alleen onterecht zijn, maar ook getuigen van een ernstige miskenning van de werkelijke oorzaken achter de financiële crisis in Suriname.
De minister beweert dat de Deviezencommissie haar integriteit in gevaar heeft gebracht en zelfs zou hebben meegewerkt aan goudsmokkel via een privévliegtuig. Dit is absoluut onwaar.
Het betreft hier een reguliere goudexport door Newmont Suriname LLC, die volledig in overeenstemming was met de bestaande wet- en regelgeving.
Alle documenten waren correct en een vergunning was verleend, die ook werd gedeeld met de relevante overheidsinstanties, inclusief de president, de minister van Financiën en de centrale bank.
Door de Deviezencommissie ten onrechte de schuld te geven, lijkt de minister te proberen een zondebok te creëren voor de echte oorzaken van de inflatie en de wisselkoersfluctuaties.
Het is geen geheim dat Suriname kampt met een structureel tekort aan vreemde valuta, en dat de marktwerking en vertrouwen in de economie een directe invloed hebben op de koers.
De stijgende koersen zijn het gevolg van een combinatie van factoren, waaronder de onzekerheid rondom de naderende verkiezingen en onvoldoende afromen van SRD’s door de Centrale Bank.
Het is dan ook misleidend om de Deviezencommissie te beschuldigen voor een probleem waar zij niet verantwoordelijk voor is.
D. Karamat-Ali

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud