fbpx

Mexico, Colombia, Bolivia en Argentinië uiten diepe bezorgdheid over Castillo’s detentie

GFC NIEUWSREDACTIE- De regeringen van Mexico, Colombia, Bolivia en Argentinië hebben een gezamenlijk communiqué uitgegeven waarin ze hun “diepe bezorgdheid” uiten over de afzetting en arrestatie van de voormalige president van Peru, Pedro Castillo, en roepen de instellingen van het land op om “de wil van zijn burgers bij de stembus” te respecteren.

Volgens de vier landen is het voor de wereld “geen nieuws” dat Castillo, vanaf de dag van zijn verkiezing, “het slachtoffer was van antidemocratische intimidatie, in strijd met artikel 23 van het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens”, aldus de brief, verspreid op sociale netwerken door het persbureau van de Mexicaanse regering.

“Onze regeringen roepen alle actoren die betrokken waren bij het vorig proces op om prioriteit te geven aan de wil van de burgers die bij de stembus werd uitgesproken. Dit is de manier om de reikwijdte en betekenis van het begrip democratie te interpreteren zoals uiteengezet in het Inter-Amerikaanse mensenrechtensysteem”, aldus de Mexicaanse, Colombiaanse, Boliviaanse en Argentijnse regering.

BEKIJK OOK
Brazilië roept noodsituatie volksgezondheid uit voor zieke bevolking in Amazone-gebied

In die zin hebben ze de macht van de staat aangespoord om zich te onthouden van “het terugdraaien van de volkswil die tot uitdrukking wordt gebracht door het vrije kiesrecht”, en op hun beurt te vragen dat ze “de mensenrechten van president Pedro Castillo volledig respecteren en hem juridische bescherming garanderen”.

Foto: In het midden de voormalige president van Peru, Pedro Castillo ( News 360)