fbpx

Meer dan 600 massale schietpartijen in VS dit jaar – bijna het dubbele van het aantal slechts 5 jaar geleden

GFC NIEUWSREDACTIE- De VS vestigden eerder deze maand een huiveringwekkend record te midden van een golf van recente massale schietpartijen: dit jaar markeert het de derde op rij dat het land meer dan 600 schietpartijen met meerdere slachtoffers heeft geregistreerd, volgens gegevens over vuurwapengeweld.

De Club Q-schietpartij in Colorado Springs waarbij zondag vijf mensen om het leven kwamen en 17 gewond raakten, markeerde het 601e massa-incident in 2022, volgens The Gun Violence Archive, een non-profitorganisatie die schietpartijen en wapengeweld in het hele land volgt en registreert.

Het archief noemt massale schietpartijen een “Amerikaans fenomeen” en definieert de incidenten als elke aanval waarbij ten minste vier slachtoffers worden neergeschoten, gewond of gedood door een pistool, met uitzondering van de dader.

BEKIJK OOK
Minstens 488 doden bij protesten in Iran

Tragedie sloeg opnieuw toe slechts twee dagen na de Club Q-schietpartij toen een Virginia Walmart-manager het vuur opende in een winkel in Chesapeake, volgens de autoriteiten, waarbij zes werknemers werden gedood en de 607e schietpartij met meerdere slachtoffers in 2022 tot nu toe werd gemarkeerd.

Met nog meer dan een maand te gaan in het jaar, is de VS op weg om 675 massale schietpartijen te bereiken voordat 2022 eindigt, volgens The Gun Violence Archive, wat het op een na hoogste aantal schietpartijen met meerdere slachtoffers zou zijn sinds de non-profitorganisatie in 2013 begon met het volgen van vuurwapengeweld.