fbpx

Mediteren zorgt voor een beter geheugen en betere werkprestaties

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE – Meditatie kan je helpen om minder vergeetachtig en foutgevoelig te worden, blijkt uit een nieuwe studie die verricht is door Michigan State University.

Het onderzoek, gepubliceerd in Brain Sciences, testte hoe open monitoring meditatie – of meditatie die bewustzijn richt op gevoelens, gedachten of sensaties terwijl ze zich ontvouwen in iemands geest en lichaam – de hersenactiviteit veranderde op een manier die verhoogde foutherkenning suggereert.

Uit de bevindingen blijkt dat verschillende vormen van meditatie verschillende neurocognitieve effecten kunnen hebben, meldt Science Daily.

Meer dan 200 deelnemers werden gerekruteerd om te testen hoe open monitoring meditatie van invloed was op hoe mensen fouten detecteren en erop reageren.

De deelnemers, die nog nooit eerder hadden gemediteerd, namen deel aan een 20 minuten durende open monitoring meditatie-oefening, terwijl de onderzoekers hersenactiviteit maten door middel van elektro-encefalografie of EEG. Vervolgens voltooiden ze een geautomatiseerde afleidingstest.

BEKIJK OOK
31- jarige Surinaamse krijgt klappen van vriend omdat haar mobiel uitgeschakeld was

Sommige vormen van meditatie laten je focussen op een enkel object, meestal je ademhaling, maar open monitoring meditatie is een beetje anders, werd aangehaald.

Het laatste laat je naar binnen afstemmen en aandacht besteden aan alles wat er in je geest en lichaam gebeurt.

Het doel is om rustig te zitten en goed op te letten waar de geest reist zonder al te verstrikt te raken in wat er om je heen gebeurt.

Foto ter illustratie

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER