fbpx

Massaprotesten Israël zwellen aan, Biden dringt aan op consensus

GFC NIEUWSREDACTIE- De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen tot brede overeenstemming in Israël over ingrijpende veranderingen in de rechterlijke macht die door de regering van premier Benjamin Netanyahu.

De voorgenomen wijzigingen hebben geleid tot landelijke protesten.

Het Israëlische parlement kan maandag beginnen met het wetgevingsproces van de gerechtelijke herziening, die de invloed van de regering bij het selecteren van rechters zou vergroten en tegelijkertijd de macht van het Hooggerechtshof zou verzwakken om wetten te vernietigen of tegen de uitvoerende macht te oordelen.

De druk heeft geleid tot landelijke protesten en roept de regering op om te vertragen en een breed akkoord te bereiken over haar gerechtelijk plan, waarvan peilingen hebben aangetoond dat het relatief weinig steun heeft zoals het er nu uitziet.

Netanyahu, die terechtstaat voor corruptie die hij ontkent, heeft gezegd dat de veranderingen nodig zijn om het evenwicht te herstellen tussen de regering, de Knesset en de rechterlijke macht, die sommigen in zijn coalitie beschuldigen van elitarisme en het overschrijden van haar bevoegdheden om zich te mengen in de politieke sfeer.

Critici zeggen dat de veranderingen een fatale klap zouden toebrengen aan de democratie van Israël, omdat ze de bank zouden politiseren en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zouden ondermijnen, wat corruptie gemakkelijker zou kunnen maken en de mensenrechten en burgerlijke vrijheden in gevaar zou kunnen brengen.

Een van de belangrijkste spelers die aandrongen op de veranderingen, minister van Justitie Yariv Levin, zei dat een gerechtelijke staatsgreep door linksen die weigeren de verkiezingsoverwinning van 1 november van rechts te accepteren, aan de gang was, met hulp van rechters en ambtenaren van het Hooggerechtshof.

Foto: Thomson Reuters