fbpx

Marrons hadden met traktaten ook ‘autonomie’ afgedwongen

GFC NIEUWSREDACTIE- Eric Jagdew komt na jarenlang historisch wetenschappelijk onderzoek onder meer tot de conclusie dat de Marrongemeenschappen in Suriname met de vredestraktaten niet alleen een ‘wapenstilstand’ hadden bereikt, maar dat ze daarmee ook als resultaat hadden een zekere mate van onafhankelijkheid dan wel autonomie over het binnenland, althans over hun woon- en leefgebieden.

De historicus zal op een lezing van de Stichting 10 oktober 1760 in verband met de viering van de Dag der Marrons gedetailleerd ingaan op deze materie.

Na de inleiding zal het publiek in de gelegenheid zijn om in discussie te gaan met hem en een panel bestaande uit: dr. Hans Breeveld; drs. Emanuel Solomon; mr. Patricia Meulenhof; prof. Frank Jabini.

De lezing wordt op zondag 2 oktober gehouden in de Stadszending en begint om 19:00 uur. Het thema van de lezing is ‘De traktaten van de Marrons en Inheemsen; de basis’.

Eric R. Jagdew

Jagdew is hoofd wetenschappelijk medewerker (senior researcher) aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FdHum) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

BEKIJK OOK
Kansarme vrouwen en tienermoeders krijgen vaardigheden arbeidsmarkt

Hij studeerde MO-A en MO-B Geschiedenis aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en werkte tot 2007 als geschiedenisleraar en curriculummedewerker voor het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.

In 2007-2008 deed hij een Master in Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (Nederland) en kort daarna werd hij onderzoeker van het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) van de AdeKUS.

In 2014 voltooide hij een proefschrift aan de AdeKUS over Inheemse en Marron-verdragen in Suriname, tussen 1667 en 1863. Sindsdien heeft hij gewerkt als directeur van het IMWO (2015-2018), interim (algemeen) directeur van het Bureau (2017-2019) en (interim) voorzitter van het Bestuur (2019-2020) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Hij ontwikkelde samen met Maurits Hassankhan en Jerome Egger de bachelor- en masteropleidingen Geschiedenis aan de AdeKUS en werkt nu aan een vergelijkende studie over Suriname en Guyana in de post-Emancipatieperiode.