Maandelijks USD 20 miljoen beschikbaar voor noodzakelijke importen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het repatriëren van middelen verkregen door het exporteren van goederen, producten en diensten is in volle gang.

Uit een uiteenzetting van president Chandrikapersad Santokhi blijkt, dat de retentieregeling ervoor zorgt dat er maandelijks USD 20 miljoen beschikbaar is. Deze middelen worden gebruikt voor noodzakelijke importen.

Het staatshoofd doelt hiermee op medicamenten, basisgoederen en de betaling van brandstof.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Koersmaatregel in Suriname is een grote grap, er wordt zand in onze ogen gestrooid

“Door deze regeling zal de import van deze goederen gegarandeerd zijn en we zullen de prijzen stabiel houden. Natuurlijk zal de prijscontrole ook hierop losgelaten worden”, aldus de president.

De retentie-regeling is eerder dit jaar als tijdelijke maatregel ingevoerd, om in te spelen op het tekort aan valuta voor de importen van noodzakelijke goederen.

Volgens deze regeling moeten exporteurs 30% van hun exportopbrengsten verkopen aan de Centrale Bank van Suriname. Het staatshoofd zegt dat er vorderingen zijn op dit gebied. Om ook de internationale reserve op te bouwen. “Ik kan u nu al zeggen dat er inkomsten binnenkomen op basis van die retentiemaatregel.”

“We zullen met de overige maatregelen die behoren tot koersbeheersingsmaatregelen trachten om die koers onder controle te krijgen.”

“We hebben 3 maanden tijd om die koers onder controle te krijgen. Samen met de 9 maatregelen zullen we alles doen om die koers onder controle te krijgen.”

President Santokhi zegt dat er in dit kader regelmatig overleg is met de bankiersvereniging en cambiohouders om de koers te beheersen.

Overige berichten