fbpx

LVV stimuleert investeringen in landbouwmachines en verwerkingsapparatuur

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en FAO/SAMAP hielden vrijdag een ondertekeningsceremonie van Large Grant overeenkomsten met agribusinesses in samenwerking met landbouworganisaties en individuele telers uit alle 10 districten in Suriname.

Dit, ter ondersteuning van investeringen in landbouwwerktuigen, machines en diensten voor bijna USD 1,5 miljoen. Hiermee is de ondertekening van acht (8) Large Grants voltooid die tot nu toe zijn toegekend in de tweede oproep van SAMAP’s Matching Grant Facility (MGF).

Bij deze tweede ondertekeningsceremonie met Large Grants, hebben begunstigden van nog 4 Large Grant projecten, welke het finale evaluatieproces hebben doorstaan, hun Grant Agreements ondertekent.

Twee van de toegekende grants betreft agrarische bedrijven, elk in samenwerking met 10 individuele outgrowers, terwijl de andere twee agrarische bedrijven elk een samenwerking hebben met landbouwcoöperaties van de districten Coronie en Saramacca.

LVV-minister Parmanand Sewdien benadrukte in zijn toespraak dat het niet alleen om de 4 Large Grant-projecten gaat, maar dat het in totaal 26 begunstigden zijn, waaronder 4 landbouwbedrijven, 2 coöperaties en 20 individuele landbouwers die individuele overeenkomsten zullen ondertekenen om machines en diensten te ontvangen voor een totale waarde van USD 964,058.33.

“Hierbij profiteren niet alleen agrarische bedrijven en verwerkers, maar ook individuele telers en coöperaties. Met deze modaliteit stimuleren wij solide samenwerkingen tussen de belangrijkste stakeholders in de landbouwsector, met als doel duurzame ontwikkeling van waardeketens in fruit, groenten, wortels & knollen en bosbijproducten.”

“Hoewel het een zeer competitief proces was, waarbij we moesten concurreren met bijna 800 andere aanvragers die ook een projectvoorstel indienden in de tweede ronde van het MGF, zijn we er trots op dat we het hebben gehaald. We zijn ook het FAO/SAMAP-team erg dankbaar voor hun professionele begeleiding vanaf de eerste fase van informatie en training tot de laatste fase van het verificatieproces,” zei Jill Donk van Zudo Tropical Fruits, die een Large Grant-overeenkomst ondertekende voor bijkans USD 300,000.00 om de productie, verwerking en diversificatie van zuurzak met exportpotentieel te vergroten.

BEKIJK OOK
31-jarige autobestuurder zonder rijbewijs rijdt bromfietser ziekenhuis in

FAO/SAMAP heeft de ondertekening van 157 Small Grant-overeenkomsten in alle 10 districten van Nickerie tot Sipaliwini afgerond en is momenteel bezig met de uitvoering van het internationale aanbestedingsproces voor de aanschaf van de eerste set apparatuur en machines van de tweede oproep van de MGF. De levering van de machines wordt tegen het einde van dit jaar verwacht.

De Matching Grant Facility (MGF) van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is een competitief fonds dat investeringssteun biedt aan landbouwers, coöperaties en agribusinesses die betrokken zijn in vier waardeketens t.w.: fruit, groenten, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten in de vorm van landbouwmachines, verwerkingsapparatuur en geselecteerde landbouwdiensten om de kwaliteit en de kwantiteit van de productie alsook de markttoegang te verbeteren.

SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het ministerie van LVV, uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen gefinancierd door de Europese Unie (EU).

Het hoofddoel is om de duurzame ontwikkeling van landbouw te bevorderen door middel van een meer concurrerende en veiligere productie, welke de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten te vergroten.