fbpx

Kinderen die worden geslagen lijden aan meer angst en depressie

GFC NIEUWSREDACTIE- Het wordt over het algemeen geadviseerd om kinderen niet te slaan vanwege de negatieve gevolgen die in tientallen jaren van onderzoek zijn gekoppeld aan lijfstraffen.

Deze gevolgen omvatten een afname van de gezondheid van adolescenten en negatieve effecten op gedrag, zoals een verhoogd risico op angst en depressie.

Een recente studie heeft onderzocht hoe lijfstraffen neurale systemen kunnen beïnvloeden en tot deze nadelige effecten kunnen leiden.

Lijfstraffen omvatten het opzettelijk veroorzaken van fysieke pijn met het oog op straf, correctie, discipline, instructie of enige andere reden. Dit soort geweld, vooral wanneer het door een ouder wordt toegebracht, kan een complexe emotionele reactie uitlokken.

Onderzoekers van de Florida State University, onder leiding van Kreshnik Burani en Greg Hajcak, probeerden de neurale processen te begrijpen die ten grondslag liggen aan deze emotionele ervaring en de daaruit voortvloeiende gevolgen.
De onderzoekers voerden een studie uit op 149 jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 14 jaar uit het Tallahassee, FL, gebied.

Deelnemers voerden een videogame-achtige taak en een monetair gokspel uit terwijl ze continu opgenomen elektro-encefalografie of EEG ondergingen – een niet-invasieve techniek om hersengolfactiviteit van de hoofdhuid te meten.

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

Uit de EEG-gegevens bepaalden de onderzoekers twee scores voor elke deelnemer – een die hun neurale reactie op fouten weerspiegelt en de andere die hun neurale reactie op beloning weerspiegelt.

Twee jaar later vulden deelnemers en hun ouders een reeks vragenlijsten in om te screenen op angst en depressie en om de opvoedingsstijl te beoordelen. Zoals verwacht, hadden kinderen die lijfstraffen hadden ervaren meer kans om angst en depressie te ontwikkelen.

“Ons artikel repliceert eerst het bekende negatieve effect dat lijfstraffen hebben op het welzijn van een kind: we ontdekten dat lijfstraffen geassocieerd zijn met verhoogde angst en depressieve symptomen in de adolescentie. Onze studie gaat echter verder om aan te tonen dat lijfstraffen de hersenactiviteit en neurologische ontwikkeling kunnen beïnvloeden,” zei Burani.

Dat werd weerspiegeld door een grotere neurale reactie op fouten en een afgestompte reactie op beloning bij de adolescenten die fysieke straffen kregen.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.