fbpx

Leraren geven meisjes hogere cijfers dan jongens, effecten blijvend

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een recente studie van tienduizenden studenten en hun leraren die uitgevoerd is door de Universiteit van Trento krijgen meisjes vaak gunstigere cijfers dan mannen met dezelfde academische vaardigheden.

Dit vooroordeel tegen jongens kan het verschil maken tussen geslaagde en falende lessen zoals wiskunde. De Italiaanse onderzoekers waarschuwen dat het ook grotere gevolgen kan hebben voor zaken als toelating tot de universiteit, beroepskeuze en inkomen.

De onderzoekers begonnen met het vergelijken van de cijfers die bijna 40.000 studenten ontvingen op hun klasexamens met de scores die ze behaalden op bijna 40.000 gestandaardiseerde taal- en rekentests om te bepalen hoe de evaluaties van leraren de neiging hebben om vrouwen te bevoordelen.

BEKIJK OOK
Autisme doorbraak: nieuwe behandeling verbetert sociale vaardigheden en hersenfunctie aanzienlijk

Hun onderzoek, dat werd gepubliceerd in het British Journal of Sociology of Education, is het eerste dat aantoont dat het probleem systemisch is en bestaat in een reeks onderwijsomgevingen, ongeacht de kenmerken van de leraren.

Genderverschillen in onderwijsprestaties komen over de hele wereld veel voor. Niettemin varieert de omvang van het verschil afhankelijk van hoe prestaties worden gemeten.

Meisjes presteren vaak beter dan mannen in de geesteswetenschappen, talen en leesvaardigheden wanneer de resultaten van gestandaardiseerde tests, die een vast scoresysteem hebben, worden gebruikt, terwijl jongens beter scoren in wiskunde. Wanneer leraren echter cijfers geven, presteren vrouwen over de hele linie beter dan mannen.