Leiders Caricom en Cuba houden informele besprekingen in marge G77

vergadering samenwerking meeting

GFC NIEUWSREDACTIE- In de marge van de G77+China Summit die in Havana, Cuba, wordt gehouden is er op 16 september 2023 een informele bijeenkomst geweest tussen delegatieleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez.

Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) hebben geparticipeerd aan de besprekingen in het Palacio de las Convenciones waar de G77 wordt gehouden.

Diverse belangrijke, mondiale en regionale kwesties werden daarbij besproken. Onder andere klimaatverandering, klimaatfinanciering en de hervormingen van multilaterale instituties.

De Cuba en Caricom leiders zijn het ermee eens dat een rechtvaardiger systeem noodzakelijk is, waarbij de stem van de ontwikkelingslanden niet genegeerd mag worden.

Daarnaast bestaat de noodzaak om het bestaande diepgaand te evalueren en te hervormen. Hierbij denkt men onder andere aan hervormingen bij de VN Veiligheidsraad, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Gelijkheid en respect moeten centraal staan. Voorts zijn de regeringsleiders van de Caricom solidair met Cuba en zien het land als een cruciale partner om vraagstukken in de regio op te lossen.

OOK INTERESSANT
Recordhoge temperaturen teisteren Suriname

De jarenlange embargo op Cuba door de Verenigde Staten van Amerika moet zo spoedig mogelijk opgeheven worden.

De Caricom en Cuba zullen de samenwerkingsgebieden uitbreiden en de bestaande samenwerking verder intensiveren.

De partnerschap is constant gebleven ondanks de steeds veranderende politieke, sociale, economische en ecologische contexten.