fbpx

Latijns-Amerikaanse leiders verwelkomen Braziliaanse Lula terug

GFC NIEUWSREDACTIE- Latijns-Amerikaanse leiders kwamen samen in Brazilië om president Luiz Inácio Lula da Silva te ontmoeten op zijn eerste volledige dag in functie maandag.

Zij verwelkomden hem weer aan de macht en hopen dat zijn land een grote rol op zich neemt op het internationale toneel.

Lula’s voorganger, Jair Bolsonaro, reisde zelden naar het buitenland of kreeg bezoek aan staatshoofden en raakte steeds meer geïsoleerd.

Maar Zuid-Amerikaanse staatshoofden – sommigen van hen mede-linksen, maar niet allemaal – verwelkomden duidelijk Lula’s derde ambtstermijn en willen een grotere deelname van de grootste economie van het continent.

“Het was een zeer krachtig symbool van verlangen in de regio dat leiders willen dat Brazilië terugkomt”, aldus Oliver Stuenkel, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Getulio Vargas Foundation, een universiteit. “Latijns-Amerikaanse leiders willen een actief, geëngageerd Brazilië.”

Op maandag ontmoette Lula de presidenten van Alberto Fernández van Argentinië, Luis Arce van Bolivia, Guillermo Lasso van Ecuador, Gabriel Boric van Chili en Gustavo Petro van Colombia. Andere leiders reisden zondag ook naar de hoofdstad Brasilia en feliciteerden Lula met zijn inauguratie, waaronder de Uruguayaanse president Luis Alberto Lacalle Po.

BEKIJK OOK
14 agenten gedood door Haïtiaanse rebellen

Maandagmiddag had Lula ook een ontmoeting met Wang Qishan, de vicepresident van China, veruit de grootste exportbestemming van Brazilië. Hoewel Bolsonaro zijn aanvallen op China in de tweede helft van zijn regering heeft afgezwakt, is het belangrijk voor China om een dialoog aan te gaan met de regering van Lula en ervoor te zorgen dat de grootste natie van Latijns-Amerika een echte partner blijft, zei Stuenkel.

Lula zal later de president van Angola en vertegenwoordigers van Cuba, Venezuela en Peru ontvangen.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, rechts, zit met de Colombiaanse president Gustavo Petro tijdens een bilaterale ontmoeting in het Itamaraty-paleis, de dag na de inauguratie van Lula in Brasilia, Brazilië, maandag 2 januari 2023. (AP Foto/Eraldo Peres)