fbpx

Landelijke computertrainingen voor schoolgaande tienermoeders en vroege schoolverlaters

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft een aanvang gemaakt met een project dat behelst computertrainingen in de districten voor schoolgaande tienermoeders en vroege schoolverlaters in Suriname.

De kick-off van deze trainingen voor de districten heeft plaatsgevonden in Moengo/ Marowijne. Dit project is een voortzetting van 2021 waarbij de computertrainingen in Paramaribo en Wanica werden gegeven. Nu zijn de districten aan de beurt.

De groep die deelneemt aan de eerste training bestaat uit 25 enthousiaste jongeren die zich allen focussen op het streven naar hun eigen levensdoelen.

Deze doelen komen voor de vroege schoolverlaters neer op het hervatten van het onderwijsproces, terwijl de schoolgaande moeders alles op alles wensen te zetten om de school af te ronden, ondanks de dagelijkse uitdagingen die zij het hoofd moeten bieden. Zelfredzaamheid behoort ook tot een van de levensdoelen onder de jongeren.

De directeur van Jeugdzaken, Genti Mangroe, deed de kick-off in het district Marowijne en middels een motiverende speech probeerde zij de deelnemers een hart onder de riem te steken. De computertrainingen zijn volgens haar bedoeld om jongeren bekend te maken met meer dan basale computervaardigheden.

Zo moet deze training hen in de gelegenheid stellen om schoolopdrachten uit te voeren en om eventueel online-onderwijs te volgen. Deze trainingen moeten volgens haar uiteindelijk de deur openzetten voor de districtsjongeren om iets te bereiken in de maatschappij. Hiertoe is computerkennis volgens haar onontbeerlijk.

OOK INTERESSANT
China dreigt na acties Amerikaans oorlogsschip in Zuid-Chinese Zee

Het onderdirectoraat Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) van het ministerie is direct verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project.

De onderdirecteur, Madhoeri Moenesar, greep de gelegenheid aan om het belang te benadrukken van de taken van het onderdirectoraat in relatie tot het trainen en begeleiden van de doelgroep bij het nastreven naar de levensdoelen van jongeren. Ze verzekerde de aanwezigen dat in het belang van de doelgroep, haar onderdirectoraat flink aan de weg zal blijven timmeren.

De onderdirecteur van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), Mitesh Bhaggoe, die ook aan het woord kwam, maakte een verband tussen het succes van het project en de inzet van de participanten. Volgens hem kan het project slechts een succes worden als de jongeren zich daadwerkelijk inzetten om de training tot een goed eind te brengen en de kennis te gebruiken voor verdere zelfontplooiing.

De landelijke computertrainingen worden in opdracht van het ministerie verzorgd door Jamaata Education Center. De directeur van dit trainingsinstituut, Jennifer Landveld-Amaata, heeft bij deze gelegenheid de aanwezigen inzicht verschaft in de inhoud van de training die het volledige Microsoftpakket behelst. Zo zullen de jongeren getraind worden in het gebruik van de softwareprogramma’s zoals: Windows, Word, Excel en PowerPoint. De training duurt 2 weken, waarbij de jongeren van maandag tot vrijdag les volgen.

Het project is voor de deelnemende jongeren geheel kosteloos, omdat het ministerie inkomt met de financiële middelen.