fbpx

Landbouwers Boven-Suriname verdiepen zich in agroforestry

GFC NIEUWSREDACTIE- Van 5 tot en met 7 december zullen bewoners uit het district Sipaliwini ressort Boven-Suriname, agroforestry trainingen volgen in Paramaribo.

Dit gebeurt in het kader van het Working Landscapes programma dat wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door Tropenbos Suriname (TBS) als lid van het Tropenbos International netwerk.

De agroforestry training oftewel het toepassen van klimaat slimme praktijken wordt georganiseerd door TBS en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). Goed beheer van gemeenschapsbossen en de toepassing van agroforestry wordt gestimuleerd in Saamaka dorpen te Boven-Suriname.

BEKIJK OOK
Protestactie Hollandse Kamp tegen grond uitgifte en ontbossing woon- en leefgebied

Het afgelopen jaar hebben TBS en het CELOS agroforestry activiteiten ontplooit in de dorpen Pikin Slee, Gaan Tatai en Nieuw Aurora.

Boeren hebben onder technische begeleiding van het CELOS, agroforestry systemen opgezet waar bomen en semi-meerjarige gewassen worden geteeld. De groep landbouwers is ook getraind in plantvermeerdering van gember, cacao en bananen.

Tijdens de aankomende sessies zal aandacht worden besteed aan het telen van groentengewassen. Middels deze kennisoverdracht wordt de voedselzekerheid en economische ontwikkeling van de gemeenschappen vergroot.