Landbouw in Suriname kan bloeien met Nederlandse kennis en ervaring

landbouw

Het idee om de landbouwsector in Suriname nieuw leven in te blazen is een uitstekende zet.

Dat laat Suriname- analist R. Pinas aan GFC Nieuws weten.

Toch ziet hij een belangrijk knelpunt: er zijn in ons land te weinig mensen die daadwerkelijk in deze sector willen werken.

Hij legt aan GFC uit dat de lage belangstelling vaak voortkomt uit een gebrek aan kennis over de moderne landbouw.

“Veel Surinamers denken nog steeds dat landbouw puur zwaar en fysiek werk is onder de brandende zon. Ze weten niet dat er tegenwoordig allerlei technologieën bestaan die het werk veel efficiënter en minder arbeidsintensief maken,” aldus Pinas.

Hij noemt onder meer drones voor gewascontrole, automatische irrigatiesystemen en slimme landbouwmachines als voorbeelden.

Volgens de analist zou de komst van Nederlandse landbouwdeskundigen een groot verschil kunnen maken.

“Als Nederlandse experts hier in Suriname voorlichting en training geven, kan dat het beeld van de landbouwsector positief veranderen. Mensen zullen dan zien dat landbouw anno 2025 een innovatieve en lonende sector is.”

Pinas benadrukt dat het stimuleren van landbouw niet alleen goed is voor de voedselzekerheid, maar ook voor de werkgelegenheid.

“Het creëren van banen in moderne landbouw kan vooral jongeren perspectief bieden. En als we de Nederlandse kennis combineren met onze vruchtbare gronden, kunnen we echt een win-win situatie creëren.

Suriname heeft alles in huis om een sterke agrarische economie op te bouwen, maar we moeten bereid zijn om te leren, te investeren en samen te werken.”