Kweekje, mi kwekipikin: een familiekroniek over opvoeden, ontworteling en het koloniaal verleden van Nederland en Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Journalist en presentator Nicole Terborg was 13 jaar toen ze door haar ouders van een Brabants dorp naar een tante in Amsterdam werd gestuurd. Ze is een kweekje, zoals veel Surinamers en Surinaamse Nederlanders dat noemen.

Als kweekje groei je niet op bij je ouders maar bij andere familieleden of pleegouders. Dat is gebruikelijk binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar vragen waarom het gebeurt is een taboe.

In de zesdelige verhalende audioserie Kweekje, mi kwekipikin opent zich via een persoonlijke zoektocht een gelaagde vertelling over opvoeding, migratie, ontworteling en het koloniaal verleden.

Terborg onderzoekt haar eigen ‘kweekverhaal’ en duikt in de geschiedenis van Nederland en Suriname. In de podcastserie stelt ze vragen die ze nooit eerder durfde te stellen. Als kweekje voelde Nicole zich onbestemd, onzeker en eenzaam.

Deze informele pleegzorg is gangbaar in haar familie, en toch wordt er niet over gesproken. Zelf ging ze het onderwerp ook lange tijd uit de weg. Totdat ze moeder werd.

Ze kon zich niet voorstellen dat ze net als haar oma haar kinderen naar een ander land zou sturen. Of dat ze net als haar moeder – theatermaker en actrice Jetty Mathurin – haar baby zou achterlaten. En ze vraagt zich af: waarom moest zij weg en niet haar tweelingbroer?

OOK INTERESSANT
Frankrijk schenkt Suriname militair materieel ter waarde van 1 miljoen euro om gezamenlijke uitdagingen aan te gaan

Maar wil haar familie wel praten en durft Nicole de confrontatie aan? De vuile was hang je immers niet buiten. Al snel komt ze erachter dat het onderwerp veel groter is dan alleen haar eigen kweekverhaal. Nicole gaat naar Suriname, spreekt experts en andere kweekjes over hun ervaringen en ontdekt dat deze manier van elkaars kinderen opvoeden een lange geschiedenis kent.

Nicole: ‘Het was heel intensief en heftig om deze serie te maken. Ik ben mezelf behoorlijk tegengekomen op verschillende manieren. Het is een precair verhaal over mezelf en mijn familie. Het is doodeng, maar ik weet ook: ik moet dit verhaal vertellen, taboes doorbreken. Voor mijn generatie en voor de generatie van mijn ouders die er straks niet meer is. Er bestaan nauwelijks verhalende podcasts vanuit Afro-Nederlands perspectief.’

Over OVT

Het geschiedenisprogramma van de VPRO over de onvoltooid verleden tijd, met actueel nieuws over geschiedenis, columns en in de rubriek Het Spoor Terug elke week een historische documentaire. OVT is wekelijks op zondagochtend te beluisteren tussen 10 uur en 12 uur op NPO Radio 1.

Kweekje, mi kwekipikin is een productie van Prospektor in coproductie met VPRO en kwam tot stand met steun van het NPO Fonds

De zesdelige podcast Kweekje, mi kwekipikin is vanaf 4 november te beluisteren via NPO Luister en de podcastplatforms en vanaf 5 november wekelijks bij OVT op NPO Radio 1.

OOK INTERESSANT
Brug te Sandlanding in ressort Kabalebo staat in brand