fbpx

Kustwacht ondersteunt Mangrove aanplant

GFC NIEUWSREDACTIE- Één van de projecten van de Kustwacht kwam vrijdag tot uiting door deel te nemen aan het mangrove project van professor Sieuwnath Naipal aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee.

Naipal is al jaren bezig met dit project en gaf aan dat alle beetjes helpen om de natuur een handje te helpen. Door een dijk te bouwen zou het de staat veel meer kosten, daarom is er voor gekozen om de mangrove plantjes te gebruiken om ons kustvlakte te beschermen tegen landverlies.

Het bouwen van een dijk is een enorme investering, daarnaast zal het onderhouden van de dijk ook enorme kosten met zich meebrengen, vooral als we kijken naar de lengte van onze kust. En natuurlijk, het water kan ook via andere plekken, dus langs de dijk toch binnenstromen. Zo een aanplant van mangrove zorgt ervoor dat de golven die het land naderen worden afgebroken, wat onder andere ook een functie is van een dijk.

Naipal gaf de Kustwachters te kennen hoe mangrove bomen groeien, het zijn heel koppige planten die tegen zoutwater kunnen. Een mangrove plant heeft verticale wortels die uit de bodem steken als kleine paaltjes. Deze werkt vervolgens als een zeef en bezinkt de klei en zo krijgen we landaanwinst en gaan we erosie tegen.

BEKIJK OOK
Man mogelijk vermoord en gedumpt langs de weg

De waarnemend directeur van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola. was enorm verheugd om deel te kunnen zijn van zo een duurzame maar nogal natuurlijke manier om terug te geven aan de natuur.

De Kustwacht heeft in haar jaarplanning projecten opgenomen om terug te geven aan de samenleving en dit was één van de eerste projecten die zij hebben uitgevoerd van het jaar. Het streven was om 100 jonge mangrove bomen te planten en zijn team liet er daar geen baat bij staan, waarbij uiteindelijk 113 zijn geplant.

“Daar de mangrove bomen deel uit maken van het voedselketen, zeg maar de kraam van haast alle levende fauna aan en in zee, is het ook belangrijk voor de vangst van vis, schaaldieren z.a. krabben en garnalen, maar ook bijen die honing produceren vinden een thuishaven in de mangrove. Allen producten voor de samenleving die er een broodje aan verdienen en zorgen voor de broodnodige eiwitten voor, niet alleen Suriname, maar ook voor de regio en daarbuiten. Kortom naast voedselvoorziening ook het beschermen van onze kust tegen landverlies,” aldus Bhola.