fbpx

Kleine zwemmende robots kunnen levensbedreigende gevallen van longontsteking behandelen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nano-ingenieurs van de Universiteit van Californië, San Diego, hebben kleine robots gemaakt die microrobots worden genoemd en die rondzwemmen in de longen, medicijnen kunnen afleveren en kunnen worden gebruikt om levensbedreigende gevallen van bacteriële longontsteking te behandelen.

De microrobots elimineerden veilig de bacteriën die longontsteking veroorzaken in de longen van muizen, wat resulteert in 100% overleving. Muizen die niet werden behandeld, stierven daarentegen allemaal drie dagen na infectie.

De microrobots zijn opgebouwd uit algencellen waarvan de oppervlakken zijn gespikkeld met nanodeeltjes die antibiotica bevatten. De algen zorgen voor mobiliteit, waardoor de microrobots rond kunnen zwemmen en antibiotica rechtstreeks aan meer bacteriën in de longen kunnen afgeven.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

De kleine biologisch afbreekbare polymeerbolletjes waaruit de antibioticabevattende nanodeeltjes bestaan, zijn bedekt met de celmembranen van neutrofielen, een soort witte bloedcellen.

Deze celmembranen zijn uniek omdat ze ontstekingsmoleculen absorberen en neutraliseren die worden gegenereerd door bacteriën en het immuunsysteem van het lichaam. Als gevolg hiervan zijn de microrobots beter in staat om longinfecties te bestrijden, omdat ze schadelijke ontstekingen kunnen verminderen.

De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Materials.