Kinderbegraafplaats Brokopondo overspoeld, rivierwater onbruikbaar

begraafplaats graf dood

GFC NIEUWSREDACTIE- In het dorp Tapoeripa te Brokopondo, Suriname, is er een onhygiënische toestand situatie, omdat de begraafplaats waar (doodgeboren) kinderen worden begraven, overspoeld is.

Hierdoor kunnen de mensen geen gebruik maken van het rivierwater.

Ook dreigt er een schaarste te ontstaan van goederen, omdat distributiebedrijven het dorp niet kunnen aandoen daar verschillende delen van de weg weggespoeld zijn door het water, vertelt Vince Dalen over de situatie in zijn dorp.

John Amiemba is bewoner van Tapoeripa en verhuurt al jaren appartementen. Al zijn appartementen en een deel van de inboedel zijn verwoest door de overstroming.

Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo zegt in goed overleg te zijn met Staatsolie over de stuwdam, met de burgers in het district en de minister van ROS. Er wordt hulp verleend aan de gemeenschap in samenwerking met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing. Ongeveer 100 gezinnen zijn getroffen.

Eddy Fränkel, Deputy Director Power & Sustainable Energy bij Staatsolie Maatschappij Suriname, zei in ABC Aktueel dat met name de lager gelegen gebieden getroffen zijn door het overtollig water.

Het is de taak van de overheid om, indien er sprake zou zijn van nationale rampen, de getroffenen te compenseren, zegt Fränkel.

Staatsolie zal de mensen niet in de steek laten voor wat de directe noden betreft.

OOK INTERESSANT
Verdachten aangehouden in Suriname tijdens politieactie