fbpx

Kansen Indiase diaspora benutten

GFC NIEUWSREDACTIE- De Indiase diaspora doet al een tijdje haar intrede in het mondiale en nationale bedrijfsleven.

Echter is er de laatste tijd een toename in de keuze van Indiërs in leidinggevende posities in veel grote bedrijven. Dit opent kansen, die we moeten benutten voor de verdere ontwikkeling van onze landen.

Zo sprak de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi op 11 januari ter gelegenheid van de Global Investors Summit in Indore, Madhya Pradesh.

Volgens het Surinaamse staatshoofd moet het diaspora bedrijfsleven betrokken worden bij het brengen van de economieën van hun landen naar een nieuw niveau van sociale verantwoordelijkheid en duurzame ontwikkeling. President Santokhi is daarom ingenomen met het feit dat de Caribische regio op de summit vertegenwoordigd wordt door zowel Guyana als Suriname.

“Onze aanwezigheid hier onderstreept alleen maar onze toewijding om de banden tussen onze landen en regio’s te versterken, om partnerschappen aan te gaan en langdurige samenwerking op te bouwen.”

Santokhi zegt dat Suriname en Guyana zijn gezegend met bewezen olie- en gasbronnen. Goed beheer van deze hulpbronnen kan de economieën van beide landen naar een nieuwe ontwikkelingsfase stuwen.

Het staatshoofd bleef stilstaan bij de toekomst van de olie- en gasindustrie, in het licht van klimaatverandering; een onderwerp die volgens hem voor veel discussie en onzekerheid zorgt.

BEKIJK OOK
Protestactie Hollandse Kamp tegen grond uitgifte en ontbossing woon- en leefgebied

Hoewel er meningen zijn dat deze industrie in de nabije toekomst geen rol van betekenis zal spelen in het wereldwijde energie-aanbod, ziet president Santokhi het anders.

Ondanks de alternatieven die er zijn voor fossiele brandstoffen, zoals wind- en zonne-energie kunnen deze volgens hem op dit moment nog niet ten volle gebruikt worden. “Toch moeten er naar meer alternatieven gezocht worden om de impact op het klimaat te kunnen verminderen. En daarom geloof ik dat de industrie zal doorgaan, maar op een groene manier, met meer geavanceerde technologie.”

Foto: President Chandrikapersad Santokhi is op 10 januari ontvangen door president Droupadi Murmu van India. Zij gaf aan het belangrijk te vinden om de samenwerking tussen beide landen verder te intensiveren. Zij gelooft dat de huidige handelsrelatie meer potentie heeft. India is verheugd over de recente olievondsten en weet dat het nieuwe mogelijkheden zal openen voor samenwerking en zal zorgen voor verhoging van de welvaart in Suriname.