Kabinet president bemoeit met verkiezingen SVB, Fifa op scherp

INGEZONDEN– Het kabinet van de president bemoeit met de verkiezingen bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Deze zijn uitgeschreven voor zaterdag 20 maart.

De Wereldvoetbalbond Fifa verbiedt dit. Politiek mag niet gaan bemoeien met interne aangelegenheden van de Fifa en/of haar lidbonden. Indien dat toch gebeurt in een lidland, wordt die geschorst.

Ik heb informatie dat mensen uit de Surinaamse voetbalwereld een brief hebben gestuurd naar de Fifa omtrent de politieke bemoeienis vanuit het kabinet van de president, dus vanuit de politiek, in interne aangelegenheden van niet alleen de SVB, maar ook de Coronie Sportbond (CSB).

Of deze bemoeienis een schorsing voor de SVB zal opleveren, zal nog moeten blijken. Bij een schorsing mag Natio dan ook niet uitkomen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden die op 24 maart beginnen. ‘We benne benieuwd’, zou wijlen Johnny Kamperveen zeggen.

De bemoeienis vanuit het kabinet van de president is gekomen via raadsadviseur, hoofd van het Bureau Eenheid van het kabinet en de 2de secretaris van de politieke partij VHP, Stanley Dijksteel.

Hij was samen met een SVB-delegatie aanwezig bij een interne activiteit van de Coronie Sportbond twee weken geleden.

Bij de CSB is het oud-bestuur Rozenblad afgezet door de leden tijdens een algemene ledenvergadering en is Patrick Winter gekozen als de nieuwe voorzitter.

Rozenblad zou twee weken geleden de zaak overdragen en er was een afspraak gemaakt met Winter hiervoor.

Echter, deze handeling van Rozenblad kwam ter ore van het huidig SVB-bestuur, die zich herkiesbaar heeft gesteld (voor de zoveelste maal voor enkele leden) voor de verkiezingen van 20 maart.

OOK INTERESSANT
Operatiekamerassistenten Suriname solliciteren op grote schaal in het buitenland

Ze zijn bang dat bestuur Winter voor de tegenpartij stemt, te weten Lijst Changoer. Dus moest bestuur Winter gebagatelliseerd worden.

In het huidig bestuur van de SVB zit de machtige penningmeester, in feite de machtigste persoon bij de SVB, de VHP’er Bidjai Mankoe. Hij werkt ook op het kabinet van de president, waar ook Dijksteel zit. Dus werd hulp van Dijksteel ingeroepen om de CSB-bestuur Winter te boycotten of Rozenblad te erkennen als voorzitter.

Bij de overdracht verscheen niet Rozenblad, maar een delegatie onder leiding van Dijksteel, Mankoe, Mathoera (SVB-ondervoorzitter), SVB-juridisch adviseur Guno Castelen en aanhanger Luna Thakoerdin.

Wat deze SVB-delegatie niet wist, was dat het totaal gesprek van ze op de geluidsband werd vastgelegd. Niet de SVB-bestuursleden Mankoe of Mathoera, of Castelen, maar Dijksteel begon met dreigingen richting het bestuur Winter.

Volgens Dijksteel heeft president Chandrikapersad Santokhi beloofd dat hij een nieuwe stadion gaat bouwen voor Coronie. Maar als er een ‘djugu djugu’ daar is, gaat hij dat niet doen. Daarop kwam de toespraak van Dijksteel neer.

Een regelrechte bemoeienis in interne zaken van de SVB en CSB. Maar ook een bedreiging, als het zo is, dan komt er geen stadion. Ik ben alle archieven en nieuwsberichten nagegaan.

Santokhi heeft nooit een stadion beloofd aan Coronie, dus vanwaar Dijksteel met die grap kwam, weet ik niet. Daarna gaf Dijksteel het woord aan Castelen, die in feite ook niet mocht bemoeien met de zaak, die een interne aangelegenheid is van de CSB.

OOK INTERESSANT
Santokhi neemt deel aan AVVN in New York en voert intensief diplomatiek schema uit

Deze handeling van Dijksteel kan de SVB duur komen te staan. Waarom Mankoe, die al 22 jaar als bestuurslid van de SVB aanzit en er alles aan doet om aan te blijven, overgegaan is tot politieke inmenging, terwijl hij bliksemsgoed weet dat het volgens de FIfa niet mag, weten we niet. Voelt hij de hete adem van de verkiezingsstrijd in zijn nek?

Volgens de SVB en Dagblad Suriname rekenen ze op 40 van de 49 stemmen. Waarom is er dan paniek in de brouwerij?

De lijst Krishnadath heeft ook de NDP’er Faizal Abdoelgafoer binnengehaald. De man die de VHP, waarvan de huidige bestuursleden Mankoe, Waldo Gobardhan en Dayasankar Mathoera affiniteit mee hebben, jaren bestreden hebben wegens corruptie, nu staan ze broederlijk op 1 lijst. Alleen om aan de macht te blijven? Gaan we alle principes overboord gooien?

Het is publieksgeheim dat bepaalde SVB-leden niets te maken willen hebben met het paars regiem. Gaan ze nu toch op iemand van dat regiem stemmen, omdat bepaalde SVB-leden aan de macht willen blijven?

Gaan voetbalbestuurders als Biervliet, Randjitsing, Debi-Tewarie, Kali, Jagarnathsingh, Ramkhelawan, Goedewacht, Van Genderen en Habiboellah stemmen op Abdoelgafoer, van wie ze 10 jaar lang niets wilden horen? Deze mannen kennende gaat dat ook niet gebeuren.

Jayden Adipi
Voetbalfanaat

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Verkiezingen SVB lijken op politieke strijd