Journalisten, nabestaanden en sympathisanten verzamelen zich voor gerechtsgebouw

gonsalves 8 december

Voor het Surinaams gerechtsgebouw waar vandaag het langverwachte vonnis in het hoger beroep van de Decembermoorden wordt uitgesproken, verzamelen zich journalisten, nabestaanden en sympathisanten van zowel voor- als tegenstanders van Desi Bouterse.

De sfeer is gespannen, maar bij nabestaanden staat niet de zoektocht naar wraak centraal, maar het verlangen naar gerechtigheid, zegt Lilian Gonçalves, een van de nabestaanden wiens man gedood is op 8 december 1982.

Verwachtingen nabestaanden

Voor nabestaanden draait het niet om tevredenheid, maar om het principe dat recht moet zegevieren. Ze uiten hun verwachtingen duidelijk: een veroordeling van de verantwoordelijken voor de gruwelijke moorden die op 8 december 1982 plaatsvonden. Een van de nabestaanden benadrukt dat hun wens voor gerechtigheid niet voortkomt uit wraakzucht, maar uit het fundamentele recht op een eerlijk proces en een passende straf voor de schuldigen.

Oproep tot empathie

Gonçalves daagt degenen uit die vinden dat de zaak moet worden losgelaten: “Zouden zij die van mening zijn dat de zaak moet worden losgelaten, hetzelfde standpunt innemen als het hun broer, man of zoon betrof die gemarteld en gedood is? Zouden zij willen dat de daders vrijuit gaan?”

Aanwezigheid Bouterse

Opvallend is dat voor de nabestaanden het al dan niet aanwezig zijn van Desi Bouterse tijdens het vonnis geen doorslaggevende rol speelt. Hun focus ligt op het gerechtelijk proces en de uitkomst ervan. Voor hen is de rechtvaardige bestraffing van de schuldigen belangrijker dan de persoonlijke aanwezigheid van de voormalige legerleider.

Terwijl de menigte zich verzamelt, blijft de spanning voelbaar. De wereld kijkt toe terwijl Suriname op het punt staat een historische uitspraak te doen in de zaak die het land al decennialang heeft beroerd.