“Jogi bezit ruim 68.000 hectare domeingrond”

GFC NIEUWSREDACTIE- Mahinder Jogi van regeringscoalitiepartij VHP in Suriname bezit ruim 68.000 hectare grond.

Dit zegt zijn collega-parlementariër Edwart Belfort van de Abop.

“Een persoon alleen kreeg 87.653 hectare grond in Saramacca,” aldus Belfort, die vanmiddag een actiegroep toesprak voor het gebouw van het Surinaams parlement.

Het verbaast Belfort daarom niet dat Jogi nu in het parlement vecht voor grondconversie.

Het parlement is op dit moment nog in vergadering over de initiatiefwet wijziging Decreet Uitgifte Domeingrond.

Het initiatiefvoorstel is ingediend door de Assembleeleden Asis Gajadien (VHP) en Dinotha Vorswijk (ABOP), die intussen minister geworden is van Grondbeleid en Bosbeheer.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mannen en vrouwen moeten niet samenwonen want het vernietigt de romantiek, vertelt relatietherapeut

Hier ligt de nadruk op grondconversie, waarbij mensen grondhuurpercelen kunnen omzetten in eigendom.

Het voorstel van de voorzitter van de commissie van rapporteurs Jogi over SRD 20.000 per ha voor omzetten van grondhuur in eigendom, heeft heftige reacties teweeg gebracht. Mensen zouden 25 ha mogen omzetten, vindt Jogi.

Belfort zich tegen de wet te zullen stemmen, omdat dit niet kan. Ook oppositieleden zijn fel gekant tegen het voorstel van Jogi.

NDP-parlementariër Stephen Tsang vroeg zich af wie zij willen rijk maken met deze wet. “De grondconversiewet is gemaakt voor rijke mensen, niet de kleine man, die kan niet eens domeingrond krijgen.

“Ik protesteer heftig tegen het voorstel om te gaan naar maximaal 25 ha voor conversie. Het moet niet zo zijn dat ons land in handen komt van enkele grootgrondbezitters, buitenlanders, of multinationals.”

“Grondconversie van grote lappen grond, accommodeert mijns inziens de kapitalisten, het faciliteert zelfs neo-kolonialisme.

“Ik waarschuw hiervoor. Suriname moet blijven voor de Surinamers, zoals onze grondwet het beoogt. Landbouwgronden mogen we nooit weggeven met het oog op de voedselzekerheid,” voerde de politicus aan,” aldus Tsang.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten